Sikeres az ügyintézést egyszerűsítő program

Sikeresnek értékelte Rétvári Bence az ügyintézést egyszerűsítő programot, amely a Magyary Zoltán Közigazgatási-fejlesztési program része. A Közigazgatási és igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten egy konferencián a versenyképességi, takarékossági szempontok mellett a jogállami legitimációs tényezőket emelte ki. A program elindítása óta 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek – mutatott rá Rétvári, hozzátéve: ez még fokozható, de két év alatt jelentős eredmény.

A közigazgatási és igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a témában rendezett pénteki fővárosi konferencián az egyszerűsítéssel összefüggésben a versenyképességi, államszervezési, takarékossági szempontok mellett a jogállami legitimációs tényezőket emelte ki.

Az egyszerűsítési program fő célja az volt, hogy csökkenjen a lakosságot érintő hivatali bürokrácia, kevesebb legyen a papírmunka, a kitöltendő nyomtatvány, a sorban állás, de ugyanakkor kiterjedtebb és pontosabb legyen az ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás. Az államtitkár rámutatott, az egyszerűsítés fontos demokratikus jogállami biztosíték, hiszen az emberek sokszor szkeptikusak a szabályok betarthatóságával kapcsolatban.

Rétvári Bence szerint ha sikerül az állampolgárok számára azokat az eljárásokat gördülékennyé tenni, amelyekkel a hétköznapok során találkoznak, akkor már sikerült növelni a jogállamba, demokráciába vetett hitüket. Ha ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az állam akadályoz, akkor az állampolgárok jogállamiságba vetett hite is meginoghat – fejtette ki.

A program elindítása óta 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek - ismertette, hozzátéve: ez még fokozható, de mintegy két év alatt jelentős eredmény.

Egyszerűbbé vált az ügyintézés bizonyos egészségbiztosítási ellátások esetében, a családot és a gyermekvállalást érintő ügyekben, több hatósági dokumentum kiállításával és határidejével kapcsolatban, bizonyos szociális ellátásoknál – sorolta. Júliustól egyszerűbbé vált a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj igénylése; 320 ezer embert érint, hogy csökkent a nagycsaládosok gázárkedvezményhez kacsolódó adminisztratív terhe, és nem szükséges évente kérelmet benyújtani. Országosan egységes eljárás mellett és egységes határidőkkel intézhető a gáz- és villanyórák átírása, egyszerűsödik az iskolakezdési támogatás igénylése.

A táppénzzel kapcsolatos ügyeknél – folytatta – 30-ról 18 napra csökkent az ügyintézési határidő. Gyermekápolás, illetve baleset után járó táppénz esetén lehetővé vált előleg kifizetése. Felgyorsult az útlevél-ügyintézés, a jelenlegi 30 napos határidő mellett 7 napos, 3 napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel is igényelhetnek útlevelet az ügyfelek – mondta.

Kiemelte: 245 eljárásnál történt egyszerűsítés, további négy esetében pedig folyamatban van. Az eljárások 98 százaléka az egyszerűsítés szempontjából lezárult, a hozzájuk kapcsolódó jogszabály-módosítások is elkészültek.

Az államtitkár külön kitért arra, hogy a járásszékhelyek mellett – a jelenleg működő okmányirodák bázisán – 2013 végére kialakítják a járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatait, azaz a járási kormányablakokat. Háromszáz helyszínen közel 2500 ügyet lehet majd elintézni – jelezte. Jelenleg 29 kormányablakban 62 ügyintézésére van lehetőség.

A programot támogató projektek finanszírozása uniós forrásokból az Államreform Operatív Program részeként 2,1 milliárd forintos támogatási kerettel valósult meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!