A sport nemzeti identitásunk része

A kormány sportbarát, kiemelt ágazatnak tekinti a sportot; nemzeti ügy a sport – hangsúlyozta Simicskó István a kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkár – utalva a mindennapos testnevelésre - rámutatott, a kormány megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a társadalom minél szélesebb köre sportolhasson.A kereszténydemokrata politikus kijelentette: a globalizált világbana sport a nemzeti identitásunk része is.

A kormány elkötelezett a magyar sport támogatása mellett, ez egy fontos egészségügyi és nemzeti ügy – jelentette ki Giró-Szász András, hozzátéve: a kormány fontosnak tartja a munka- és teljesítményközpontúságot, és ennek a sport is lényeges eleme. A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a kabinet számos problémával és rendezetlenséggel szembesült a 2010-es kormányalakítást követően, és célul tűzte ki ezek megoldását, hogy „tiszta lappal lehessen megindulni a következő olimpiai felkészülési időszaknak”.

Mint mondta, Orbán Viktor a sportági szakszövetségek vezetőivel és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetőségével egyeztetett. A megbeszélés célja az volt, hogy teljes nyíltsággal tárják fel, milyen problémákkal küzdenek a szakszövetségek, a MOB fogja mindezt össze, és megoldás szülessen a gondokra – hangsúlyozta.

A kormányzat szívügyének tekinti azt, hogy az elkövetkező időszakban a magyar sportot támogassa és finanszírozza; jövőre várhatóan 10-15 milliárd forintos közvetlen állami támogatásban részesül 14 sportági szakszövetség, akik nem jutnak hozzá a társasági adókedvezményekből befolyt összegekhez – fogalmazott Borkai Zsolt. Kiemelte, a MOB és a szövetségek által leadott stratégiai programok jó alapul szolgálhatnak az elkövetkező időszakban. Tisztává vált számunkra az, hogy a jelenlegi financiális rendszer nem tartható tovább, szükség van arra, hogy egy komoly kormányzati, állami támogatást kapjon a magyar sport – mutatott rá a MOB elnöke.

Ennek érdekében a MOB a már elkészített anyagát kiegészítve, a szakszövetségek által tett javaslatokkal együtt, még a költségvetés elfogadása előtt leteszi a miniszterelnök úr asztalára azt a részletes programot, amivel az elkövetkező időszakban szeretné a magyar sportot irányítani és támogatni – jelentette ki. Szavai szerint ígéretet kaptak a kormányfőtől arra, hogy a büdzsében az utánpótlás építésére, a szakemberek továbbképzésére támogatást fognak kapni. A sportra mindig is lehetett számítani, és lehet is számítani, de csak a teljesítmény a számunkra az elfogadható, és csak az kapja ezeket a támogatásokat, aki dolgozik, aki eredményt ér el – szögezte le Borkai.

Szólt arról is, hogy a megbeszélésen megállapodás született arról is, hogy a „MOB égisze alatt a szövetségeknél tiszta lappal kezdjük a 2013-as évet”. A MOB elnöke emellett hangsúlyozta a mindennapos testnevelés jelentőségét, és azt, hogy nélkülözhetetlen a műhelyek támogatása.

A kormány sportbarát, kiemelt ágazatnak tekinti a sportot; nemzeti ügy a sport – hangsúlyozta Simicskó István. A sportért felelős államtitkár – utalva a mindennapos testnevelésre - rámutatott, a kormány megteremti a szükséges feltételeket ahhoz, hogy a társadalom minél szélesebb köre sportolhasson. Mint mondta, a globalizált világban emellett a sport a nemzeti identitásunk része is.

A magyar sportvezetésben fontos alkotó célok jelennek meg, a kormány ebben partner, és minden támogatást megad az értelmes célok megvalósításához – fogalmazott, hozzátéve: ezek végrehajtását, hatékonyságát ellenőrizni is fogja.

Borkai Zsolt újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem TAO-s pénzből szeretnék a továbbiakban finanszírozni az úgynevezett nem látványsportokat, hanem közvetlen állami támogatásra van szükség. Beszélt arról is, a MOB és az állam 2011-ben és 2012-ben nagymértékben növelte a paralimpokonok támogatását. Hozzátette, a mostani megbeszélésen nem került szóba, hogy a paralimpikonok 2013-tól kezdve ösztöndíj-rendszer keretében kapnának támogatást, mivel a tárgyaláson csupán a meghívott sportágakat érintő specifikus kérdésekről esett szó.

A MOB elnöke egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, mivel nincs hatáskörük azzal kapcsolatban, hogy a kajak-kenu szövetség elnöksége milyen döntéseket hoz, „tudomásul veszik” a testület szerdai döntését a Magyarországról távozni kívánó versenyzők ügyében.

Giró-Szász András az állami bérkompenzációt érintő kérdésre úgy reagált, a munkáltatói terhek csökkentése érdekében bérkompenzációs adókedvezmény jövőre további feltételek nélkül, de csökkentett mértékben vehető igénybe. A 2012-es béremelés öt százalék feletti részét kompenzálta eddig az állam az alapból, 2013-tól kezdve a tíz százalék feletti költségeket ellentételezi. Hozzáfűzte, a munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményei és a bérkompenzáció nem vonható össze, a munkáltatónak kell eldöntenie, melyiket kívánja választani a kettő közül, ha mindkettőben érintett.

A kormányszóvivő az önkormányzatok finanszírozása kapcsán arról beszélt, az elmúlt évtizedben a kormányzati politika számtalan olyan feladatot rótt a településekre, amelyekhez „nem kellő mértékben” adott támogatást, és ez nagymértékben hozzájárult a helyhatóságok eladósodásához. A kormány elmúlt két évben tett lépései egyrészt feladatokat vontak vissza az önkormányzatoktól, másrészt a kabinet most is napirenden tartja az önkormányzatok eladósodási problémájából fakadó helyzetének kezelését – húzta alá Giró-Szász András.

A közműadó kapcsán leszögezte, azt a szolgáltatóknak kell fizetniük. Mint ismert, ezt a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek nyomvonala után, ezek tulajdonosára vetik ki; méterenként 100 forint adó vethető ki. A hírközlési területen a legnagyobb a verseny, akár a kábelszolgáltatókat, akár az egyéb adatátvitellel kapcsolatos szolgáltatókat tekintve – jegyezte meg. Mint mondta, úgy vélik, ez a verseny lényegében érvényteleníti majd ezt az adót.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!