Sportnemzetből sportoló nemzet

Magyarországon a társadalom mindössze nyolc-kilenc százaléka sportol, húsz százalék elhízott, negyvenöt százalék túlsúlyos, hetvenhét százalék pedig teljesen inaktív. Simicskó István, az EMMI újdonsült sportügyekért felelős államtitkára ezért egyik fő feladatának azt tekinti, hogy sikerüljön megszerettetni a sportot a társadalom minél szélesebb rétegeivel. Kijelentette: ugyanezt a célt szolgálja a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban, és az is, hogy a kormány minden eddiginél több pénzt fordít a sport támogatására.

Arra kérdésre, hogy nehéz volt- elbúcsúzni a Honvédelmi Minisztériumtól Simicskó István elmondta: az elmúlt húsz-huszonkét évét valóban a honvédelem és a biztonságpolitika töltötte ki. 1998 óta tagja a NATO parlamenti közgyűlése védelmi bizottságának, és tanít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán is.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, amiért 2010-ben a Honvédelmi Minisztériumba ment dolgozni, azt nagy részben teljesítette, az elmúlt  a két és fél év alatt négy év munkáját végezték el. Legfontosabb feladatának a tartalékosrendszer kiépítését tekinti. 2010-ben mindössze tizenhét tartalékos volt, mostanra már mintegy hatezren regisztráltak a honvédségben. Parlamenti államtitkárként a tábori lelkészi szolgálatokkal, illetve a társadalmi és érdekvédelmi szervezetekkel való kapcsolattartásért is ő felelt. Mint mondta, sikerült gördülékennyé tennünk a tábori rabbinátus átalakulását, és komoly eredménynek tartja, hogy a nehéz költségvetési helyzet ellenére is mindig sikerült megegyezésre jutniuk a szakszervezetekkel. A sportügyek a honvédelmi tárcánál is hozzá tartoztak, a Budapesti Honvéd Sportegyesület társadalmi elnökeként pedig büszkén jelentette ki, hogy a BHSE az ország legeredményesebb egyesülete.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mekkora szerepet kaphat az emberi erőforrások közül az államtitkársága irányítása alatt a sport, Simicskó István úgy fogalmazott válaszában: „Úgy vélem, az ország igazi ereje az emberi erőforrásokban rejlik. Nekünk nincsenek aranybányáink, hatalmas devizatartalékaink, de az itt élő emberek mentalitása, fizikai és szellemi teljesítménye, kreativitása, tehetsége hatalmas értéket képvisel. Ezzel viszont úgy tudják leginkább a közösséget szolgálni, ha egészségesek. A lelki és testi egészség alapja pedig a sport. A sportért, a sport népszerűsítéséért tenni ezért rendkívül fontos feladat. A miniszterelnök úr felkérésére nagy elszántsággal kezdek neki ennek a munkának”.

A kereszténydemokrata politikus elmondta: nyolcéves kora óta sportol, a gyerekei is sportolnak, így tisztában van azzal, hogy a testmozgásnak mekkora jelentősége van. Akár a személyes példáján keresztül is szeretné elérni, hogy minél több emberrel szerettessük meg a sportot.

Kifejtette: ez nagyon fontos egy olyan országban, ahol a társadalomnak mindössze nyolc-kilenc százaléka sportol, húsz százalék elhízott, negyvenöt százalék túlsúlyos, hetvenhét százalék pedig teljesen inaktív. A kormány az elmúlt két évben nagyon sokat tett azért, hogy az élsportban egy egyértelmű, átlátható rendszer alakuljon ki. Többek között ennek is köszönhető a kiváló olimpiai szereplésünk. No meg annak a Héraklész-programnak, amely az első Orbán-kormány idején indult el és a mostani időszakra érett be. Ez a program felkarolta a 14 és 18 év közötti magyar tehetségeket. Nyolc londoni aranyérmesünk közül hét ennek a programnak a támogatásával készült fel és versenyzett. A második Orbán-kormány is stratégiai jelentőségűnek tekinti a sportot, és ez a korábbinál nagyobb mértékű támogatásokban is testet ölt. A kitűzött cél az, hogy felzárkózzunk az Európai Unió átlagához, és belátható időn belül a magyar társadalom huszonöt-harminc százaléka sportoljon rendszeresen.

A teljes interjút a szerdai Magyar Nemzetben olvasható.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!