Százmilliárdos támogatásokat sodornak veszélybe a szocialisták

Magyarországnak járó százmilliárdok kerülhetnek veszélybe a szocialista frakció szakmai tévedései miatt – hangsúlyozza Surján László, az  Európai Parlamenti kereszténydemokrata alelnöke közleményében. Surján László alelnöke kifejtette: a magyar gazdák és a felzárkóztatási illetve vidékfejlesztési alapokra pályázókat is hátrányosan érintené, ha a szocialisták megakadályoznák a 2013. évi uniós költségvetés idei elfogadását.

Értetlenül fogadtuk Herczog Edit magyar szocialista EP-képviselő mai nyilatkozatát. Herczog Edit úgy látja: a „Tanács múlt heti közleményével ellentétben nem jött létre a megállapodás a Bizottság, a Tanács és az EP között az EU jövő évi költségvetéséről. A Tanács által megajánlott, a 2013-as büdzsé fő számaira és a 2012-es módosításokra vonatkozó csomag ugyanis nem tartalmazza maradéktalanul a szíriai konfliktus miatt, illetve az olasz földrengéskárok enyhítésére nyújtott humanitárius segélyre, illetve az Erasmus-program ez évi pótlólagos finanszírozására szánt 9 milliárd eurós bővítést”.

Az olasz földrengéskárok enyhítésre szolgáló 760 millió eurót mozgósító pótköltségvetést, mind a Tanács, mind az Európai Parlament már novemberben elfogadta, azért nem képezi a jelenlegi megállapodás tárgyát. Komoly aggályokat vet fel a szocialisták képviselői munkájának minőségével kapcsolatban, hogy a  földrengéskárokra Herczog Edit által most igényelt finanszírozást a jegyzőkönyvek tanúsága szerint ő maga is megszavazta, alig két hete, 2012. november 21-én.

A jelen állás szerinti megállapodásnak, amely a Herczog Edit által említett többi problémát megnyugtatóan rendezi, az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága  tegnap nagy többséggel zöld utat adott. Ez a megállapodás 6 milliárd euró új forrás mozgósításával nemcsak az Erasmus program, hanem a kutatás-fejlesztési terület és a kohéziós politika 2012-es kifizetéseit is biztosítja. Ugyanakkor a 2013-ra átcsúszó 2,9 milliárd eurós összeg csak a kohéziós politika 2000-2006-os pénzügyi zárásának költségeit és egyéb befagyasztott kifizetéseket tartalmaz, ezeket egy újabb pótköltségvetés rendezhetné. A megállapodás óriási előnye, hogy azzal még idén elfogadásra kerülhetne a 2013-as uniós költségvetés is, azaz jövőre nem csak havonta az idei költségvetés 1/12-ét lehetne kifizetni.

Surján László kiemelte: „A Tanács és az Európai Parlament megállapodását valóban akadályozza néhány szocialista képviselő – nyilatkozata szerint Herczog Edit is. Ezzel  viszont veszélybe sodornák  nem csak az Erasmus program idei kifizetéseit, hanem az idei és a jövő évi költségvetés Magyarországnak járó agrár- és kohéziós forrásait is. Hazánknak még a 2012-es uniós költségvetésből is közel 100 milliárd Ft felzárkóztatási és vidékfejlesztési pénz jár, ennek kifizetése a szocialisták áskálódásának köszönhetően még tovább csúszhat”.

„A Költségvetési Bizottság tegnapi politikai szavazását még jövő hét hétfőn egy érdemi szavazással is meg kell erősíteni. A kérdésben az EP plenáris ülése mondja ki a végső szót. A mezőgazdasági támogatásban részesülő valamint a felzárkóztatási forrásokra pályázó magyar polgárok érdekében őszintén reméljük, hogy a szocialisták őket veszélyeztető, tárgyi tévedésen alapuló és felelőtlen álláspontja addig megváltozik vagy továbbra is kisebbségben marad” – jelentette ki Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!