Szigorú ellenőrzés mellett zajlik a honosítás

A legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. A kormányfő helyettese az MSZP és a DK sajtótájékoztatójára reagálva kiemelte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.

Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van – jelentette ki Semjén Zsolt.

Rámutatott: több esetben nyilvánvaló volt, hogy az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.

Felidézte azt is, hogy Vadai Ágnes és az MSZP annak idején ellenezte és a akadályozta a határon túliak honosítását, és Gyurcsány Ferenccel együtt „elkövették azt, hogy 2004. december 5-én a külhoniak állampolgársága ellen agitáltak”.

A miniszterelnök-helyettes elgondolkodtatónak nevezte, hogy az Index keddi cikkét, amely a baloldal összehangolt akcióját kiváltotta, pontosan a szlovák Alkotmánybíróság döntésének idejére időzítették.