Szlovákia kérjen bocsánatot!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elvárja, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot a magyarságot ért sérelmekért; a szervezet a mai naptól kerjenbocsanatot.hu címmel internetes oldalt indított – jelentette be Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője, az IKSZ elnöke, Gaal Gergellyel, az szervezet alenökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. A KDNP országgyűlési képviselője elmondta: a honlapot azért hozták létre, hogy mindenki, aki hangot szeretne adni tiltakozásának a szlovák politikusok magyarságot érintő sértő megnyilvánulásai ellen, az interneten keresztül megtehesse. Az oldalon tiltakozó petíció, szlovák politikusoktól származó idézetek, videók találhatók. Az oldalt felkeresők megírhatják véleményüket a Fico–Slota–Gasparovic-–Meciar-féle politikai irányvonalról is.  

Rétvári Bence szerint a szlovák-magyar viszony kedvezőtlen változása nemcsak augusztus 21-ike óta, hanem hosszú hónapok óta komoly aggodalomra ad okot.

Sajnálkozva jegyezte meg, hogy a magyar diplomácia nagy lemaradásban van, míg a szlovák diplomácia sejti, hogy a jövő héten mi fog történni, addig a magyar az előző hét történéseire reagálva csak kullog az események után. Mint mondta:  jóval hatékonyabb, erélyesebb fellépést várnaka magyar diplomáciától, a kérdésnek az Európai Unió előtt a helye,  bejelentette, hogy Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt EP-képviselője már kezdeményezte az ügy tárgyalását.
    
Az IKSZ elnöke hangsúlyozta: 2004.december 5., a kettős állampolgárságról szóló népszavazás óta egyenesen vezettek a folyamatok a mostani a helyzetig. A magyar kormányzat lemondott arról, hogy közjogi eszközökkel védje meg a határon túli magyarságot, ez felbátorította a nacionalista erőket a környező országokban, s ezért következhetett be mindaz, ami a közelmúltban Szlovákiában történt.

Rétvári Bence felidézte: pár héttel ezelőtt az IKSZ a budapesti szlovák nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatóján azért kérte anyanyelvükön a szlovák politikusokat arra, hogy vonják vissza a magyar kisebbséget sújtó nyelvtörvény módosítását, hogy gesztusával is jelezze Magyarországon bárki, bárhol nyugodtan beszélhet szlovákul, és kifejezze a magyar álláspontot, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség nem sérti, hanem gazdagítja az adott nemzetet. Mint mondta, a kérés válasz, a gesztus viszonzás nélkül maradt, a későbbi események pedig bebizonyították, a magyar-szlovák viszony rendezésére a gesztusok ma már sajnos nem elégségesek.

Gaal Gergely, az IKSZ alelnöke kifejtette: Néhány nappal ezelőtt a szlovák kormányzat kitiltotta Szlovákia területéről a Magyar Köztársaság elnökét. Ezzel a szégyenteljes ballépéssel Sólyom László személyén keresztül az egész magyar nemzetet sértették meg. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a magyar és szlovák emberek hétköznapi érintkezéseiben meglévő jó viszonyt a szlovák vezetés – belpolitikai céljai elérése érdekében – felelőtlenül rombolja.
   
A szlovák kormányzatnak idén már nem az első olyan „arcátlan lépése volt”, amivel a válság okozta frusztrációját szemmel láthatóan a magyarokon szeretné kitölteni.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajnálatosnak tartja, hogy a szlovák vezetés a magyar és szlovák emberek hétköznapi érintkezéseiben meglévő jó viszonyt – belpolitikai céljai elérése érdekében – felelőtlenül rombolja. Úgy gondolják: a szlovák kormány ismét bizonyítékát adta annak, hogy távol áll tőle az európai gondolkodás eszménye. Robert Fico és társai provokatív lépéseire nem lehet mentség, hogy Szlovákia az Európai Unió legfiatalabb állama. A több mint ezeréves kárpát-medencei magyarság az ilyen arcátlan és indulatokat gerjesztő politikai akciók miatt ugyan nem rendül meg, de a bennünket ért súlyos sértéseket nem hagyhatjuk szó nélkül – fűzte hozzá.

Az IKSZ ezért felszólítja a szlovák kormányzatot, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot a magyarságtól és a józanul gondolkodó szlovák emberektől azért a sérelemért, amelyet Sólyom László Szlovákiába való utazásának megakadályozásával okozott – mondta a politikus, hozzátéve az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a mai napon elindította a kerjenbocsanatot.hu internetes oldalt, az ott található petícióhoz mindazok csatlakozását várja, akik nem értenek egyet a szlovák kormány sértő megnyilvánulásaival.

Rétvári Bence miután részletesen ismertette a honlapot elmondta: a kerjenbocsanatot.hu netkampányt támogatóknak több lehetősége van kifejezni kérésüket, hogy Szlovákia kérjen bocsánatot: aláírhatják a tiltakozó petíciót, a levélsablon segítségével üzenetet küldhetnek a szlovák nagykövetségnek, a bocsánatkérő banner kódját beilleszthetik saját honlapjukra, blogjukba, a vélemény mezőben megírhatják, hogy szerintük miért kell Szlovákiának bocsánatot kérnie. Hozzátette: a beérkező megjegyzéseket szerkesztve a honlapon is közzéteszik.

A kereszténydemokrata politikus reményét fejezte ki, hogy sokan csatlakoznak az internetes petícióhoz, amelyet az újságírók előtt elsőként írt alá.

A kerjenbocsanatot.hu honlap itt érhető el.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!