A szocialisták szembemennek a törvényességgel

Az igazságügyi tárca államtitkára szerint a szocialisták szembemennek a törvényességgel, és azt sejtetik, mintha valami titkolnivalójuk lenne, ezért nem adják át az állampárti iratanyagot a közlevéltáraknak. Rétvári Bence az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: Mesterházy Attila pártelnök azért nem lép fel a törvényesség érdekében ebben az ügyben, mert fontosabb neki gyámja, az MSZP vének tanácsában is helyet foglaló Földes György véleménye.

„A múlt feltárásának fontos része, hogy azokat az iratok, amelyekből megismerhető a 40 éves kommunista rendszer működése, egy közlevéltárba helyezzék. Ne valakinek a magánrendelkezése legyen az, hogy megismerhető a múlt, vagy nem” – jelentette ki Rétvári Bence.

A szocialisták pártalapítványa nem épp a függetlenségnek a legfőbb biztosítéka

Mint mondta: az MSZP a Párttörténeti Intézet utódjaként létrehozott a rendszerváltáskor egy alapítványt. Ez a korábban az MSZMP-hez közvetlenül kötődő szervezeteknek – ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, a párt jogelődjei – az iratait kezeli. Az MSZP pártalapítványát törvény kötelezi arra, hogy ezt a nagy terjedelmű iratanyagot átadja közlevéltári használatra, egy éve azonban mégsem teszi ezt meg. Az Alkotmánybírósághoz fordultak jogorvoslatért, azonban a taláros testület úgy foglalt állást, hogy alkotmányos a vonatkozó passzus.

A politikus hangsúlyozta: nem gondolja, hogy a szocialisták pártalapítványa a függetlenségnek a legfőbb biztosítéka. Mint fogalmazott: a pártoknak van a lehetőségük  alapítvány létrehozására, de onnantól kezdve senki ne állítsa be függetlennek az adott intézményt. Pláne ne úgy, hogy a Mesterházy Attila pártelnököt gyámolító „vének tanácsának” tagja – Kovács Lászlóval és Lendvai Ildikóval együtt – az a Földes György, aki a Politikatörténeti Intézet (PTI) főigazgatója. Ez az oka annak, hogy Mesterházy Attila nem mer fellépni a törvényesség nevében ezen a téren, hiszen fontosabb neki a saját gyámjának tanácsa – mondta Rétvári.

Úgy tűnik, a szocialistáknak titkolnivalójuk van

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra: a levéltárak függetlensége mindenki számára egyértelmű, míg a magánlevéltárakban fennáll a veszélye annak, hogy a múlt megismerése szempontjából fontos iratok semmisülnek meg. Szerinte azért kellemetlen ez az ügy a szocialisták számára, mert egyrészt olyan látszatot kelt, mintha valami titkolnivalójuk lenne, ezért nem adják át az iratokat a közlevéltáraknak, másrészt teljes mértékben szembemennek a törvényességgel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!