Társadalmi konzultáció minden törvényjavaslatról

Januártól társadalmi konzultáció lesz a kormány minden törvényjavaslatáról. Rétvári Bence a közigazgatási és igazságügyi tárca államtitkára a Népszabadságnak elmondta: még mielőtt a kormány elé kerülne egy törvényjavaslat, nyilvánosságra hozzák azt az egyes minisztériumok honlapján és az elképzelésekhez bárki hozzászólhat, azokat észrevételezhetik, civil szervezetek, érdekképviseletek, egyházak, kamarák, és az állampolgárok is.

A közigazgatási és igazságügyi tárcánál már készül az úgynevezett részvételi törvény, amely szerint januártól a kormány minden egyes törvényjavaslatáról lesz társadalmi konzultáció - írta szombati számában a Népszabadság.

A lap szerint a konzultációnak a miniszterek lesznek a felelősei. Minden tárca stratégiai partnerségi megállapodásokat köt kamarákkal, érdekképviseleti szervezetekkel, egyesületekkel, szövetségekkel, mindazokkal, akik a legjobban tudják képviselni az adott ágazatot. Az újfajta társadalmi egyeztetési rendszernek az is része lesz, hogy egy évvel a törvények elfogadása után összehívják a konzultációban érintett szervezeteket, s kikérik a véleményüket arról, hogy az alkalmazás során mit tapasztaltak, melyik „törvényhely” hibás, mi az, amit korrigálni kell. Ennek fényében módosítják a törvényt.

A kormánynak lesz olyan kötelezettsége is, hogy fél évre előre meg kell határoznia, milyen törvények elfogadását tervezi. Az új társadalmi egyeztetésről szóló úgynevezett részvételi törvény megalkotása azért is vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság korábban megsemmisítette a jogalkotásról szóló törvényt.

A társadalmi konzultációnak nem lesz része a 2011-es költségvetés elfogadása; azért sem, mert a részvételi törvény csak januártól lesz hatályos.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!