Tartósan 4 millió felett a foglalkoztatottak száma

Folytatódtak a több mint egy éve látszó, kedvező munkaerő-piaci tendenciák Magyarországon, a foglalkoztatottak létszáma tartósan 4 millió felett, a munkanélkülieké pedig 400 ezer alatt van – kommentálta Czomba Sándor a KSH frissen közzétett adatait az M1 aktuális csatornán. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerő-piacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte: bízik abban, hogy a foglalkoztatottak számának éves, több mint 73 ezres növekedésének jelentős része a versenyszférából kerül ki.

Elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a szálláshelyszolgáltatás, valamint a vendéglátás, és a mezőgazdaság területén jöttek létre új versenyszférás munkahelyek. Ezzel párhuzamosan a közfoglalkoztatás gyakorlatilag szinten maradt, míg 10-13 ezerrel nőtt az egy éven belüli vendégmunkások száma.

Czomba Sándor szólt arról is, hogy közmunka nélkül is csaknem 4 milliós a versenyszférás és a közmunka nélküli közszférás foglalkoztatottság. Hozzáfűzte: a tavalyi azonos időszakhoz hasonlóan idén február-áprilisban is 170 ezer körül volt a közfoglalkoztatotti létszám.

Elmondta: a nők foglalkoztatottsága jelentősen javult, és relatíve jó a fiatalok munkanélküliségi mutatója is, amiben megmutatkozik a korábbi kormányzati intézkedések - Első munkahely garancia program, vállalkozóvá válás támogatása - hatása. A 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi rátája még mindig relatíve magas, 19 százalék körül van, de kedvező a csökkenő tendencia.

Az európai adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország a 7-8 százalék körüli munkanélküliségi rátájával Svédországgal, Finnországgal, Belgiummal, Hollandiával van "egy súlycsoportban", ugyanakkor a foglalkoztatási rátában még van behoznivaló. Az államtitkár szerint a kedvező tendenciák folytatódása esetén, vagyis ha nő a gazdaság, és ezzel párhuzamosan a versenyszférás foglalkoztatás is bővül, reális esély van arra, hogy Magyarország a foglalkoztatásban is felzárkózzon az erős középmezőnybe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében szintén hangsúlyozta, hogy a magyar munkanélküliségi arány továbbra is jóval az uniós átlag alatt van. Kiemelték azt is, hogy ismét csúcson van a nők foglalkoztatása: rátájuk a február-áprilisi időszakban érte el először az 57 százalékot a munkaerő-piaci felmérés kezdete, 1992 óta. Mind a foglalkoztatottak számának növekedése (a nőknél 38,2 ezer, a férfiaknál 33,7 ezer), mind a munkanélküliek számának csökkenése (a nőknél 15,2 ezer, a férfiaknál 3,4 ezer) nagyobb volt náluk, mint a férfiaknál. A tárca hangsúlyozta, hogy mostanra 450 ezerrel több ember dolgozik Magyarországon, mint öt éve. A foglalkoztatottak számának folyamatos növekedésében nagy szerepe van "a közelmúlt kiváló makroadatainak", a Munkahelyvédelmi akciótervnek, a kormányzat aktív foglalkoztatási programjainak, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulatnak.

KSH: 73 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, 7,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 141 ezer volt február-áprilisban, 73 ezerrel több, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A foglalkoztatottak közül 4 millió 109 ezren tartoztak a 15-64 évesek korcsoportjába, foglalkoztatási arányuk 1,7 százalékponttal 62,8 százalékra emelkedett.

Idén február-áprilisban 7,6 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliségi ráta, amely így az előző év azonos időszakinál 0,5 százalékponttal, az első negyedéves adatnál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb. A KSH adatai szerint február-áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 19 ezerrel, 338 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. A 15-74 éves munkanélküli férfiak mutatói lényegében nem változtak, létszámuk 184 ezer fő, rátájuk pedig 7,6 százalék volt. A nőknél ugyanakkor jelentős javulás volt: a munkanélküli nők száma 15 ezerrel 154 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 7,5 százalékra mérséklődött.

A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, ezen korcsoport 18,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, vagyis az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 6,8 százalékra,  az 55-64 éveseké pedig 0,4 százalékponttal, 6,2 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,2 hónapról 17,6 hónapra mérséklődött.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2015. április végén 415 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami lényegében nem változott 2014 áprilisához képest.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!