Tatára látogatott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke háromnapos magyarországi látogatásának első napján Tatára látogatott, mivel a Komárom-Esztergom megyei város az idén nyerte el az ET Európa-díját. Jean-Claude Mignon és Michl József polgármester a látogatás során ünnepélyesen aláírta a Tata és Dammarie-les-Lys közötti, az idén 20 éves testvérvárosi kapcsolat megújításáról szóló dokumentumot, majd az ET parlamenti közgyűlésének elnöke franciául tanuló középiskolás diákoknak tartott előadást.

Jean-Claude Mignon, aki Tata testvérvárosa, a franciaországi Dammarie-les-Lys polgármestere is, a díjról és a települések nemzetközi kapcsolatainak pályázati támogatásáról rendezett fórumon felidézte, hogy városa, Tata és harmadik partnervárosuk, az olasz Montebelluna közösen indult el az Európa-díj megszerzéséhez vezető úton. A díj több fokozatát elnyerték, de az európai gondolat megerősítéséért járó legmagasabb elismerést a három város közül eddig egyedül Tata kapta meg.

A 800 millió európai ember elismerését jelentő díjat azért vehette át Tata, mert testvérvárosi tevékenységében hatékonyabb volt, mint a többiek, és jó anyagot adott be a független bírálóbizottságnak – tette hozzá a politikus.

Jean-Claude Mignon hozzátette, 1990-ben látogatott először Tatára, és azóta a barátságon alapuló együttműködések megsokszorozódtak, már a két város polgármesteri hivatalának osztályai is kapcsolatban állnak egymással, és Tata testvérvárosi megállapodást kötött az olasz Montebelluna várossal.

Az ET Európa-díját Tata 2013 áprilisában – a németországi Altöttinggel megosztva – nyerte el, a kitüntetést augusztus 20-án vette át Michl József ünnepélyes keretek között a tatai vár udvarán. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács elismerését a város kiemelkedő nemzetközi kapcsolataiért és az európai eszme képviseletéért adományozták. Ezt az elismerést 1955-től 2012-ig Európában csak 70 település vagy régió kapta meg, Magyarországról korábban csak Szeged részesült ilyen kitüntetésben.

Jean-Claude Mignon hivatalos látogatása alkalmával Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, valamint a Külügyminisztérium és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárával, továbbá az ET parlamenti közgyűlésének magyar delegációjával is konzultál. Látogatása végén, szerdán az Országházban sajtótájékoztatót tart.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!