Tavaszra várható megállapodás a kormány és az önkormányzatok között

Tavaszra megállapodik a kormány az önkormányzatokkal felhalmozott adóságuk rendezéséről. Az ötezernél kisebb lélekszámú települések adósságát teljes egészében rendezi a kormány, míg az ennél népesebb városok esetében sávos adósságrendezést alkalmaz – jelentette ki Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Egerben.

Az ország mintegy 9 millió lakóját érinti és 612 milliárd forintot tesz ki az adósságrendezési folyamat, melynek során az állam 1956 önkormányzat adósságát részben, vagy egészben átvállalja – mondta a miniszterelnök kereszténydemokrata helyettese Eger polgármesterével a város adóssághelyzetéről folytatott tárgyalását követően.  

Mint mondta: az állam közbelépése azért vált szükségessé, mert a szocialista kormányzás nyolc éve alatt megötszöröződött az önkormányzatok adóssága és a helyzet már-már működésképtelenséggel fenyegetett.  

A részletekről szólva a kereszténydemokrata politikus kifejtette:

A fennmaradó 1200 önkormányzat nincs eladósodva, de ők sem járnak rosszul, hiszen a kormány a jövőben figyelembe veszi a források elosztásánál a felelős gazdálkodást – fűzte hozzá.  

Egerről szólva hangsúlyozta, hogy a megyei városokkal összehasonlítva a hevesi megyeszékhely példája a felelős és mértéktartó gazdálkodásnak, amelyet értékel a kormányzat. Különösen impozáns a város teljesítménye annak függvényében, hogy egy hátrányos helyzetű régióban helyezkedik el.  

A település adóssága 7 milliárd forint, amiben egy fillér működésre felvett hitel sincs, az összes pénz fejlesztésekre fordították.  

Emlékeztetett arra, hogy a 2010-es kormányváltáskor mind az ország, mind a magánszemélyek, mind az önkormányzatok adósságcsapdában vergődtek. 

„Azóta a kormány az emberek segítségével a GDP arányos 82 százalékról 77 százalékra szorította vissza az államadósságot. A végtörlesztéssel és az árfolyamgáttal az embereknek nyújtott segítséget, most pedig egy nagy levegőt vett és az önkormányzatokat szabadította ki az adósságcsapdából” – mondta Semjén Zsolt.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hozzátette, hogy a nagyobb települések várhatóan 40, 50, illetve 60 százalékos adósságkönnyítésben részesülhetnek. Eger várhatóan az 50 százalékos sávban lesz  - mondta a városvezető.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!