Tiltakozik a KDNP az antidemokratikus és erőszakos eszközök ellen

Jogállamiságot, törvényességet követelnek, miközben ténylegesen törvényt szegnek az Alaptörvény módosítása ellen tüntetők. Még a legalapvetőbb normákat sem tartják be, amikor egy demokratikus párt székházát megszállják. Erőszakos viselkednek, kárt okoznak a tiltakozók – akárcsak néhány éve az MTV székház ostromlói – áll a Kereszténydemokrata Néppárt közleményében.

Ezek a módszerek nincsenek a demokrácia eszköztárában, nem is tekinthetjük azokat elfogadhatónak! A KDNP tiltakozik minden olyan szervezett vagy spontánnak mondott akció ellen, ami másokat veszélyeztet, vagy korlátoz – zárul a kommüniké.

Az előzményekről

Délelőtt néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára. A civil demonstrálók, akik a bejáratot védő vaskapun másztak át, akciójukat indokolva azt mondták, az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoznak. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a párt központi hivatala előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol azt mondta, ha Bajnai Gordon előre szól, akkor az embereit minden további nélkül beengedjük a Fidesz székházába.

Míg a Haza és Haladás közleményben tagadta, hogy bármi köze is lenne az akcióhoz, Karácsony Gergely – aki a leginkább sürgette az ökopárt és az Együtt 2014 lepaktálását – szolidáris a tüntetőkkel, és támogat minden, az alaptörvény-módosítás ellen tartott megmozdulást.

Bencsik András, a Békemenet egyik kezdeményezője Facebook-oldalán arra kérte a menet szimpatizánsait, hogy ha tehetik, menjenek a Fidesz székházához, amelyet „nehezen definiálható alakok” törvénytelenül blokád alá vettek. „Nem kell velük szemben erőszakot alkalmazni” – írta a Demokrata főszerkesztője. Szerinte arra van szükség, hogy minél többen kifejezzék rokonszenvüket a Fidesszel, ott legyenek, és bátorítást adjanak azoknak, akik bent vannak az épületben, és talán beszéljenek „az udvaron gubbasztókkal, hátha akad közöttük normálisan gondolkodó”.

„Gyászol a nemzet! Hazaárulóktól szenved” – ez a felirat áll azoknak az ellentüntetőknek a transzparensén, akik a délutáni órákban érkeztek a Lendvay utcába, a Fidesz székháza elé. A kormánypárt székházának udvarát csütörtök délelőtt foglalták el ellenzéki aktivisták. A helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy az agresszió nem vezet sehová, és ők nyitottak a párbeszédre. A Haza és Haladás elhatárolódik, Karácsony Gergely szolidáris.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!