Több mint 220 település bízza az államra iskolájának működtetését

November közepéig nyolcvanhárom kistelepülés jelezte, hogy iskoláját szeretné működtetni, míg a 3000 főt meghaladó lélekszámú települések közül 227 képviselő-testület döntött úgy, hogy e feladatot is az államra bízza – közölte az oktatási államtitkárság az MTI-vel. A tárcaközi bizottság arra tett javaslatot, hogy az állam vállalja át a felkínált intézmények működtetését, és biztosítsa minden gyermek egyenlő hozzáférését a magas színvonalú oktatáshoz.

Mint írták, az, hogy viszonylag sok közepes és nagyváros az államra ruházza iskoláinak működtetési jogát, jól láttatja, hogy a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok a kötelezően ellátandó feladataik folyamatos alulfinanszírozásával milyen lehetetlen helyzetbe hozták az önkormányzatokat.

A tárcaközi bizottság arra tett javaslatot, hogy az állam – a jogszabályban rögzített feltételekkel – vállalja át a felkínált intézmények működtetését, és biztosítsa minden gyermek egyenlő hozzáférését a magas színvonalú neveléshez, oktatáshoz.

A közleményben felidézték azt is, hogy a köznevelési rendszer átalakítása során a kormány eredeti elképzelése az volt, hogy minden önkormányzati oktatási intézmény fenntartását és működtetését állami kézbe veszi. Az önkormányzatok kérésére azonban megadta a lehetőséget, hogy maguk döntsenek arról, tudják-e, akarják-e az iskoláikat működtetni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!