Több mint 600 ezer embert érint a minimálbér emelkedése

Egyedülálló európai teljesítménynek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a minimálbér-megállapodás aláírásakor, hogy miközben a jövedelmek növekednek, a rezsiköltségek csökkennek. Mint ismert, Magyarországon 2007 óta nem emelkedett a minimálbér összege, 2013-ban viszont nőni fog a legalacsonyabb keresetűek jövedelme. A munkaadói és a munkavállalói képviseletek egyaránt elégedettek a megállapodással.

„A kormány nézőpontja erről a megállapodásról sajátos, osztom azok véleményét, akik a megállapodás tényét is sikernek tartják, azokét is, akik azzal a reménnyel beszélnek erről, hogy a vásárlóérték emelkedésének hosszú folyamatát indítjuk most meg, átléphetünk a bérnövekedés korszakába” – fogalmazott a minimálbér-megállapodás aláírása előtt Orbán Viktor, aki szerint ugyanakkor a kormány nézőpontja azért sajátos, mert egy gazdasági rendszer egészében tekint erre az egyezségre.

A megállapodásért Matolcsy György felelt nemzetgazdasági miniszterként, munkáját Orbán alaposnak nevezte, megemlítve még, hogy a partnerek közötti korrekt szakmai együttműködésért Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkárt illeti köszönet. – A megállapodást nem a kormány hozta tető alá, hanem a szakszervezetek és a munkaadók, mi csak segítséget adtunk hozzá – húzta alá a miniszterelnök.

A minimálbér ügye megfogalmazása szerint összekapcsolódik a rezsiköltségek csökkentésével, ami „egyedülálló európai teljesítmény”, hiszen a bérek nőnek, a rezsiköltségek pedig csökkennek. – Joggal mondhatjuk, hogy végre ez az év jól kezdődik – szögezte le Orbán Viktor, figyelmeztetve, hogy arra azért ne gondoljon senki, hogy az embereket fel fogja vetni a pénz, de most már „elég erős ország Magyarország ahhoz, hogy megvédje magát az európai válság elszegényítő hatásától”.

A munkanélküliségről szólva elmondta, két éve folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, jelenleg 3,935 millió fő, 71 ezerrel több, mint egy éve, és 160 ezerrel több, mint kormányváltáskor – „természetesen a közfoglalkoztatottakkal, hiszen ők is dolgoznak, az is munka”, jegyezte meg Orbán Viktor.

A megállapodás mögött az a közmegegyezés áll, hogy Magyarország jövőjét csak munkára építheti – mondta Orbán. A miniszterelnök nagy dolognak nevezte azt, hogy mind a kormány, mind az érdekvédők, mind a munkavállalók egyetértenek ebben a gazdaságfilozófiai alapvetésben. A kormányfő szerint fontos az is, hogy hazánknak termelési központtá kell alakulnia, amelyhez rugalmas, képzett és szorgalmas munkaerőre van szükség.

Orbán felidézte azt is, hogy jövőre életbe lép a munkahelyvédelmi akcióterv, valamint emlékeztetett a gazdaságpolitikai kérdéseket tartalmazó nemzeti konzultációra, amelynek során a levelet visszaküldők elsöprő többsége egyetértett azzal, hogy a minimálbéreket meg kell emelni. A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány tartja magát ahhoz az 1989-ben, az ellenzéki kerekasztal tárgyalásai során kialakult konszenzushoz, hogy jóléti kiadásokat egyetlen kabinet sem finanszírozhat hitelből. Hozzátette, hogy annak ellenére így látja ezt, hogy a megegyezést 2002-ben már felrúgták a szocialisták.

A miniszterelnök azzal fejezte be beszédét, hogy a gazdaságot nem a kormány működteti, az a vállalkozók és a munkavállalók dolga, a kabinet feladata az, hogy szélesítse számukra a lehetőségeket. Ennek kapcsán Orbán úgy fogalmazott, 2013-ban csaknem minden adott lesz ahhoz, hogy tartós gazdasági növekedés induljon be Magyarországon.

A munkaadói és a munkavállalói képviseletek is elégedettek a jövő évi minimálbérről és garantált bérminimumról (szakmunkás minimálbér) szóló megállapodással, amelyet a szociális partnerek a kormánnyal kötöttek. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerdán a Parlamentben rendezett ünnepélyes aláírás előtt kiemelte: az egyeztetés rendkívül konstruktív, szakmai volt, és nagy értéke, hogy mindhárom oldal tárgyalóasztalhoz ült, továbbá annak ellenére létrejött a megállapodás, hogy a kormány rendeletben is megállapíthatná a minimálbért és a garantált bérminimumot.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta: a minimálbér és a garantált bérminimum kérdésében nagy „adósságuk” volt a vállalkozóknak a munkavállalók felé, hiszen 2007 óta nem nőtt a minimálbér reálértéke. A megállapodást biztató kezdetnek és eredményesnek nevezte. A minimálbér jövőre az idei bruttó 93 000 forintról 98 000 forintra nő, ez csaknem 5,4 százalékos növekedés; a szakmunkás minimálbér bruttó 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

2007 óta először növekszik a legalacsonyabb bérek összege, 600-650 ezer embert érintve. Január 1-jétől egységes minimálbér és garantált bérminimum van.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!