Törvénymódosításra és új ösztönzőrendszerre van szükség

Nem volt kellően hatékony a termékdíj szabályozása és a környezetvédelmi szemlélet terjesztése az elmúlt esztendőkben, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt a jogi szabályozás módosításán túl, a termékdíj-szabályozás egyszerűsítésével, az adónem visszaforgatásával, valamint az újrahasznosításhoz szükséges gépek állami támogatásával ösztönözné a gyártókat és a forgalmazókat a környezetkímélő üdítő- és ásványvíz-csomagolás alkalmazására – jelentette ki Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője mai sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt. véglegesen megszüntette a másfél literes visszaváltható Margitszigeti Kristályvizes palack forgalmazását, így július végétől már nem veszik vissza az üres palackokat. Ez a lépés mintegy szomorú betetőzése egy évek óta tartó folyamatnak. Egyre csökken a visszaváltható (betétdíjas) palackok száma, míg a környezetet terhelő PET-palackok mennyisége nő – mondta a politikus. Hozzátette: a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének (MÜSZ) adatai szerint 2003-ban még a hazai ásványvíz forgalom 7,8 százaléka volt visszaváltható palackos víz, 2007-re ez a szám 0,8 százalékra csökkent. Tavaly 100 ásványvizes flakonból kis jóindulattal felfelé kerekítve a számot egyetlen egyet töltöttek újra, 26 darabot a szelektív gyűjtésnek köszönhetően újrahasznosítottak, de 73 darab a kukákba került.

A környezetbarát ásványvizes palack gyártásának megszűnése várhatóan újabb szeméthegyeket eredményez – jegyezte meg Rétvári Bence. Mint mondta, csak Magyarországon évente mintegy 1,2 milliárd darab PET-palack kerül kereskedelmi forgalomba. Ha ezeket a palackokat normál rakományként kamionokra rakodnánk, akkor harmincezer kamion lenne szükséges az elszállításukhoz. Ha ezeket a kamionokat egymás mögé állítanánk, akkor a sor közel ötszáz kilométeres lenne, Hegyeshalomtól Záhonyig érne.

A kereszténydemokrata politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország a hulladékká vált italoskarton-dobozok újrahasznosítását tekintve is jelentősen elmarad az Európai Unió átlagos teljesítményétől. Amíg az EU tagállamaiban átlagosan a forgalomba italoskarton-dobozok 30-40 százalékát gyűjtik vissza és hasznosítják újra, addig Magyarországon – sereghajtóként – ez az arány mindössze 5-7 százalék. Az uniós rangsort Németország vezeti 65 százalékkal. A képviselő szerint a jövőt illetően a környezetvédelemhez kötődő ipar fellendítése a gazdaság motorja lehetne, hiszen az autógyártás fellegvárának számító Németországban több ember dolgozik ebben az iparágban, mint az autógyártásban.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemrégiben egy olyan felmérésre hivatkozott, mely szerint a lakosság a jelenleginél kétszer nagyobb arányban lenne hajlandó megfelelő feltételek esetén visszaváltható csomagolású italokat választani, amennyiben a feltételek adottak lennének – hangsúlyozta a politikus. Nem az embereken múlik a hulladékhegyek megelőzése, hanem a jogi környezeten, a gyártókra és forgalmazókra vonatkozó szabályokon – tette hozzá.

Rétvári Bence úgy ítéli meg, hogy a betétdíjas palackok visszaszorulása annak a jele, hogy az elmúlt években nem volt kellően hatékony a termékdíj szabályozása és a környezetvédelmi szemlélet terjesztése. A „szennyező fizet”-elv érvényesülését szolgáló termékdíjnak éppen az a célja, hogy a gyártókat a környezetkímélő csomagolásokat alkalmazására ösztönözze. Egyértelmű tehát, hogy az elmúlt évek tendenciáin fordítani kell, ehhez a termékdíjjal kapcsolatos jogszabályokba hatékonyabb ösztönzőket kell beépíteni, valamint egyszerűsíteni kell a termékdíj szabályozását. Ezen felül meg kell oldani, hogy az újrahasznosítás Magyarországon történjen, mert most az ún. „másodlagos nyersanyagot” Csehországba, Romániába és több mint felét Kínába szállítjuk - mondta végül a kereszténydemokrata politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!