Vállalkozói fórum az Új Széchenyi Tervről

Harrach Péter fórumot szervezett választási körzetének vállalkozói számára a Nagymarosi művelődési házban, amelyen a meghívott szakemberek az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeit ismertetették. Az előadást Siba Ignác a Gazdaságfejlesztési Programok Irányító Hatóságának vezetője tartotta, míg a felmerülő kérdésekre Kabai Anikó osztályvezető válaszolt.

Harrach Péter bevezetőjében kiemelte a Börzsöny és Ipolymente vidéke nehézségekkel küzdő vidék, de vannak adottságai, amelyek a fórumon elhangzó gazdaságélénkítő programokkal remények szerint fejleszthetők lesznek.

Ezután Siba Ignác beszélt a 2007-2013 közötti időszak uniós fejlesztési programjáról, amely 1000 milliárdos csomag volt. Ennek négyötödét vissza nem térítendő támogatás formájában írták ki.

–A visszatérítendő hitelek 200 milliárdos keretéből 165 milliárd forint még rendelkezésre áll. A pályázati pénz elsősorban a mikrovállalkozások számára elérhető, amelyeket a pénzintézetek nem finanszíroznak. Ebben a pályázati csomagban a miko-, kis- és középvállalkozások számára nyújtott hitelek azt célozzák, hogy a vállalkozás a tőkeemelés révén rövid idő alatt jelentős eredményt tudjanak felmutatni – ismertette a szakember.

Hozzátette, az új kormányt fő célja a foglalkoztatás növelése, ezért minden pályázatban vannak olyan követelmények, amelyek foglalkoztatási vagy a bérnövekedést írnak elő. A brüsszeli egyeztetések azt mutatják, hogy sajnos a vissza nem térítendő támogatások jelentős csökkenése várható.

Az új pályázati programról elmondta, kombinált mikrohitel, amelynek van vissza nem térítendő része, visszatérítendő része, és 10 százalékos önrésze. Ebbe az irányba tudják a pályázatokat elmozdítani, ezért tartanak ilyen bemutatókat a vállalkozóknak.

Az Ipolymenti vállalkozók szóvá tették, hogy hátrányos körzetük kimarad a KEOP programjaiból, illetve a főváros viszi el a Pest megyei források javát.
 
A vállalkozók kérdéseire válaszolva Kabai Anikó többek között elmondta, az 5000 fő alatti települések esetében az Új Magyarország Fejlesztési Program pályázatait ajánlja, amelyek elérhetők a számukra. Ezek a lehetőségek májusban nyílnak majd meg. Elmondta azt is, hogy 2013-ig terjedően minden várható pályázati konstrukciót megjelentettek a Magyar Közlönyben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!