Zárt helyiségben is lehessen dohányozni + videó

Harrach Péter és Rubovszky György egyetért azokkal a módosító javaslatokkal, amelyek értelmében vendéglátóhelyeken és munkahelyeken zárt helyiségben is rá lehetne gyújtani. Minden vendéglátó-ipari egységben és minden munkahelyen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy zárt térben, másokat nem zavarva, akik úgy gondolják, hogy elszívnak egy szál cigarettát, azt megtehessék – mondta Harrach Péter budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a dohányzás káros, de a társadalom számára a fanatikus megoldások talán legalább annyira károsak. Az országgyűlési képviselők sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, egyéni álláspontot képviselnek, nincs szó a Fidesz és a KDNP közötti ellentétről.

– Nem szeretek füstös helyiségben vacsorázni, de ugyanúgy nem szeretem, ha megtiltják nekem, hogy utána elszívjak egy szál cigarettát – fogalmazott Harrach Péter. Kiemelte: a dohányzás rossz szokás, káros az egészségre, a nemdohányzókat védelem illeti meg. Mint mondta: azt is elfogadják, hogy a társadalmat jó irányba kell alakítani, formálni, de számukra fontos az emberi személy méltósága és az ebből fakadó szabadsága is. Ez pedig adott esetben azt jelenti, hogy rossz döntéseket is hozhatunk, mindenkinek joga van arra, hogy elszúrja az életét.

A KDNP frakcióvezetője feltette a kérdést: mi a különbség a kábítószer, az alkohol és a cigaretta között? Szerinte a kábítószer-fogyasztás tilalmát továbbra is fenn kell tartani, az ugyanis személyiségkárosító hatású. Alkoholtilalom már volt a történelemben, de az nem vált be, mert a kulturált alkoholfogyasztás hozzátartozik az életünkhöz. Úgy véli: ha valaki például egy rendezvényen bemegy a szivarszobába, és rágyújt, az még nem biztos, hogy tüdőrákot fog kapni, ha mérsékelten teszi, az szerinte elfogadható, de semmiképpen sem mások zavarásával. Harrach Péter elmondta: a kérdésben lelkiismereti szavazás lesz, de ha a drasztikus tilalom lép életbe, ő azt személy szerint nem szavazza meg. Megjegyezte, a kérdés a frakcióülésen is szóba került, és mások is szóvá tették a javaslat egyoldalúságát.
   
Rubovszky György, aki elmondása szerint közel 50 év dohányzás után egy éve szokott le, hozzátette: elképzelhetetlennek tartja azt a megoldást, amikor egy bizonyos csoport érdekében a másik csoport érdekét abszolút háttérbe szorítják. Meg kell keresni a normális középutat, erre irányuló kezdeményezések szerepelnek a módosító indítványában. A képviselő szerint meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy kulturált módon lehessen dohányozni, ami nem fogja a többiek egészségét veszélyeztetni. Mint mondta: az nem vezet sehová, ha egyszerűen betiltják a dohányzást, megjegyezve: évek óta szigorúan bírságolják, ha valaki autóvezetés közben telefonál, mégis minden harmadik ember ezt teszi. Semmi értelme olyan jogszabályt hozni, amit nem lehet betartani, vagy a többség szándékával ellentétes – szögezte le. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!