Az Auchan sem tervez boltbezárásokat

Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, bezárást nem tervez – közölte a társaság az MTI megkeresésére. Várakozásaik szerint a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik. A CBA korábbi közlése szerint a vasárnapi zárva tartás miatt nem lesz forgalomcsökkenés, de a Coop és Reál üzletláncok vezetői sem számítanak forgalomvisszaesésre.

kdnp.hu
Forrás: MTI

Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, bezárást nem tervez – közölte a társaság pénteken az MTI megkeresésére. Dominique Ducoux vezérigazgató írásos válasza szerint terveik nem változnak, hosszú távra terveznek Magyarországon. A társaság várakozásai szerint a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik, de a forgalom egy részét el is veszíthetik. A vállalat jelenleg is értelmezi a jogszabályi előírásokat és magyarázatait, de mindent meg fognak tenni a munkahelyek megőrzése érdekében.

A CBA közlése szerint a vasárnapi zárva tartás miatt nem lesz forgalomcsökkenés, és amiatt egyetlen munkahelyet sem szüntetnek meg. A vasárnapi zárva tartással kapcsolatban Komoróczki István, a Coop üzletlánc szóvivője és Kujbus Tibor, a Reál Hungária Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója is úgy nyilatkozott az MTI-nek korábban, hogy az intézkedés nem jár létszámcsökkenéssel,  forgalomvisszaeséssel.

A kiskereskedelmet érintő jogszabály-változások elfogadása után a Tesco viszont 13 magyarországi üzletének bezárását jelentette be és a kormány intézkedéseivel magyarázta, hogy miért kényszerül az üzletek bezárására és elbocsátásokra. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a Tesco a magyar kormányra hárítja át a boltbezárások felelősségét. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondta: a Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma.

A DK pénteken jelentette be, hogy petíciót indít a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos népszavazás érdekében. Erre reagálva Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője megerősítette: a kormánypárti képviselőcsoport továbbra is jó intézkedésnek tartja a vasárnapi pihenőnapot. Ugyancsak pénteken jelentette be a Liga Szakszervezetek is, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ) együtt népszavazást kezdeményez a kötelező vasárnapi zárvatartás ellen. A Liga korábban a kötelező vasárnapi zárvatartás helyett az önkéntes vasárnapi munkavégzés lehetőségét javasolta, a vasárnapi pótlék felemelését, valamint az egy helyett havi két vasárnapi pihenőnap kötelezővé tételét.

Nem lesz népszavazás a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban
Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása a magyar emberek sikere
A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása – értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után. A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, hogy szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni.

A szabad vasárnapról itt olvashat bővebben.