Rétvári Bence: Ma is a hősökre emlékezünk és nem a bábokra

Azt a nemzetet, amely nem küzd a saját szabadságáért, nem áll ki önmagáért, más nemzetek semmibe fogják venni – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke szerdán Budapesten, a Bem téren tartott március 15-i megemlékezésen. Ahhoz, hogy a nemzetek ki tudjanak magukért állni, a nemzetek élén nem bábokra, hanem államférfiakra van szükség – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.


Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fővárosi Bem téren 2017. március 15-én. (Fotó: Soós Lajos – MTI)

Rétvári Bence a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén hangsúlyozta: ahhoz, hogy a nemzetek ki tudjanak magukért állni, a nemzetek élén nem bábokra, hanem államférfiakra van szükség.

„Ma is a hősökre emlékezünk és nem a bábokra. Azokra a hősökre, akik akár az életüket is áldozták azért, hogy legyen nemzeti felemelkedés” – mondta, hozzátéve: ezek a hősök látták, hogy ez nemzeti függetlenség nélkül nem lehetséges.

Ma szerencsésebb időszakot élünk

Az ünnepségen megjelent több mint négyszáz ember előtt Rétvári Bence azt hangsúlyozta, hogy ma szerencsésebb időszakot élünk, nem kell meghalni a hazáért, de „kötelezettségünk élni érte”.


Résztvevők a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) és a Gazeta Polska klubjainak közös, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alkalmából tartott megemlékezésén a fővárosi Bem téren 2017. március 15-én. (Fotó: Soós Lajos – MTI)

Azért is fontos ez, mert olyan új idők köszöntöttek Európára, amelyeket korábban elképzelni se tudtunk volna. Olyan új idők, amikor akár a közép-európai népek, a visegrádi négyek, a magyarok és lengyelek Európa alakítói lehetnek – mondta.

Szólt arról is, hogy Európa identitásválságban szenved. Mint fogalmazott, „mi nem a nemzetiségek, hanem a nemzetek Európájában hiszünk”. 

Minket magyarokat és lengyeleket akkor kezeltek nemzetiségekként, amikor valamilyen nagyhatalom szorításában éltünk – mondta Rétvári Bence, majd arról beszélt, hogy Magyarország nem azért csatlakozott az európai népek nagy közösségéhez, hogy „bürokraták kössék meg a kezünket, vagy hogy  nemzetközi vállalatok érdekei irányítsák a politikát”. 

Továbbá nem azért, hogy „tagadják a nemzeteknek a közös érdekeit vagy tagadják a nemzeteknek az önvédelemhez való jogát” – tette hozzá.

„Abban hiszünk, hogy Közép-Európa jövőjének az alapja a magyar-lengyel barátság.”

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke kijelentette: évek óta a Bem-szobor előtt demonstrálják a magyar-lengyel évezredes barátságot és egymásra utaltságot.

Azt is mondta: „Hűségünk a szabadság szelleméhez, a keresztényi erkölcshöz töretlen maradt. A kitartás és az aktivitás a 21. század civiljeinek hatékony fegyvere.”

Csizmadia László szerint most is „védekeznünk kell”, és „meg kell állítanunk az embercsempészekkel szervezett illegális bevándorlást és a terroristákat”. 

Az 1848-as hősök pontos utat jelöltek ki számunka: szabadságunk megköveteli, hogy „szembenézzünk az illegális honfoglalókkal”  mondta.  

Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete azt mondta, az, hogy a lengyel emberek az idén is eljöttek a megemlékezésre, azt bizonyítja: a magyar-lengyel barátság teljesen független a „politikai konjunktúráktól, a pártoktól, a történésektől”.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője szintén azt hangsúlyozta, hogy a magyar-lengyel barátságot semmilyen politikai esemény nem szakíthatja szét.

Az ünnepség végén koszorúkat helyeztek el a Bem-szobornál.

A megemlékezésen több magyar, székely és lengyel zászlót lehetett látni, valamint látni lehetett egy abortuszellenes transzparenst is.