1956-ban a nemzet szállt szembe a hatalommal

kdnp.hu
Forrrás: MTI

1956 októberének pátosza abban áll, hogy nem a lakosság, még csak nem is a munkásosztály szállt szembe az önkénnyel, hanem a nemzet – jelentette ki Kósa Lajos debreceni polgármester a Debreceni Egyetem melletti '56-os szobornál szerdán tartott megemlékezésen.

A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: „a nemzet rázta le magáról a rabigát, a nemzet szállt szembe az idegen hatalommal és azok helytartóival”.  

Kósa Lajos ugyanakkor rámutatott: voltak, akik Moszkvába rohantak, hogy szülőhazájuk rovására érvényesítsék saját, személyes érdekeiket. Így kérdőjeleződött meg Magyarországon morálisan a politikai baloldal, s mindazok, akik a nemzeti érdekek helyett idegen érdekeket szolgálnak, ennek a hagyománynak a folytatói ma is – mondta a fideszes politikus.  

„Akik nem a nehéz helyzetbe került hitelesek élete, hanem a hitelt adó nemzetközi bankok pénzügyi eredménye miatt aggódnak, akiket jobban izgat a közműszolgáltatók haszna, mint a magyar emberek kiszolgáltatottságának felszámolása, mind-mind ennek a vállalhatatlan, rossz hagyománynak a folytatói” – hangsúlyozta Kósa Lajos. Hozzátette: „akik a politikai fegyelmezés szándékával megveretnek békés megemlékezőket, kilövetik a szemüket, megalázzák őket, akik politikai ellenfelük alakjából papírmasé-szobrot készítenek, hogy primitív vudu-szertartásként meglincseljék, nyilvánosan meggyalázzák azt, ők mindannyian ennek a rossz hagyománynak a folytatói”.  

Azé a hagyományé – folytatta a politikus -, amelyről 1956. október 23-án a magyar nemzet kinyilvánította, hogy nem kér belőle. Most sem kérünk ebből – szögezte le Kósa Lajos, megjegyezve, az ezeréves államisággal rendelkező szabad magyar nemzet nem tűri, nem tűrheti el, hogy idegen érdekek alapján alakítsa az életét.  

„Ez a mi életünk, a mi országunk, másoknak csak piac, nekünk hazánk” – fogalmazott a politikus.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!