2013 az emelkedés éve lesz

Forrás: kormany.hu

A kormány szerdai ülésén döntött a 2013-as költségvetés tervezetéről. A kormányszóvivői tájékoztatón Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy biztonságot és kiszámíthatóságot jelent, hogy már az év közepén rendelkezünk a jövő évi költségvetés sarokszámaival.

Giró-Szász András kormányszóvivő bevezetőjében rögzítette, hogy a 2013-as költségvetésnek stabil iránytűként kell szolgálnia az Európát sújtó gazdasági válság közepette. Az Európai Unió szempontjából pozitív tendenciákat sorolva kiemelte, hogy nálunk egyedülálló módon már a nyári időszakban elfogadhatják a jövő évi költségvetést, ami - mint mondta - az európai uniós válságra adott magyar válasz.

Matolcsy György emlékeztetett, hogy Magyarország gazdasága 2012-ben várhatóan stagnálni fog, ami a gazdaság teljesítményét tekintve az év elején negatív, az év második felében viszont már pozitív számot jelent. Kitért arra, hogy 2012-ben sikerült eltávolodni az euro-zóna déli sávjától, egyben visszakapaszkodóban vagyunk a visegrádi négyes csoport átlagához. A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy a 2012-es költségvetési hiányt sikerült 3 százalék alatt tartani, az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság pedig szerény mértékben, de folyamatosan emelkedik.

SAROKSZÁMOK - A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány tegnapi ülésén olyan kérdésekről döntött, melyek részben megőrzik a 2012-es költségvetés sarokszámait, azonban a kiadási és bevételi oldalt is növelték. Ezzel mintegy 1,6 százalékos bruttó hazai termék bővülésre számítanak 2013-ban. Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval és 299,4 forintos euróárfolyammal számol.

2013.ÉVI KÖLTSÉGVETÉS FŐÖSSZEGEI - A kormány mind a bevételi, mind a kiadási főösszegét megemelte a 2013. évi költségvetésnek, ugyanolyan mértékben, 170 milliárd forinttal, így a deficit változatlanul 660 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka. A kiadási oldalon 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többlet forrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal emelik meg Országvédelmi Alapot, így az 100 milliárd forintra nő.

TRANZAKCIÓS ILLETÉK - A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből. Jelezte, hogy az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja.

BANKSZÖVETSÉG – A kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról. Szerinte, ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek, hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell. Közölte, a tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program, mert a mostani "lássuk be, nem működik".

TÚLZOTT-DEFICIT ELJÁRÁS – A miniszter szerint a túlzottdeficit-eljárásra jövő tavasszal véglegesen pontot lehet tenni. Két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt - 2,7 százalék - lesz a magyar államháztartási hiány jövőre. A második lépés Matolcsy György szerint jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, s meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésből.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!