2014 a tájékozódás éve volt

Forrás: MTI

A tájékozódás éve volt a tavalyi a kommunista diktatúra működésének rendszerszintű feltárására 2014 februárjában létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) számára.

A testület az év során felállította hivatalát, számba vette a téma feltárásában más kutató műhelyek által már elvégzett munkát, megkezdte hazai és nemzetközi tudományos kapcsolatrendszerének kiépítését, sokirányú alapkutatásokba kezdett, és több tucatnyi publikációban, kiadványban, internetes oldalakon, illetve konferenciákon mutatta be elért eredményeit – derül ki a NEB parlament honlapján olvasható beszámolójából.

A tavalyi évről szóló beszámoló szerint a NEB szándéka egyfelől ápolni a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, feltárni a társadalom veszteségeit, az egyéni és kollektív traumákat, másfelől a diktatórikus hatalomgyakorlás működési mechanizmusainak megismerhetővé tétele érdekében bemutatni, milyen is volt a pártállam formális és informális gyakorlata a mindennapokban.

A NEB a szabályozás szerint megállapításokat, jogalkotási javaslatokat tesz, jelentéseket készít, amelyekkel elősegíti a kommunizmus bűneinek feltárását, és ezzel a demokratikus jogállamiság kiteljesedését.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!