Antall József-mellszobrot avattak a Fiumei úti sírkertben

Felavatták Antall József néhai miniszterelnök mellszobrát halálának 25. évfordulója alkalmából szerdán Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a politikus síremléke közelében.

kdnp.hu – MTI

Belső lapos

Boross Péter, aki Antall Józsefet követte a kormányfői poszton, a megemlékezésen azt hangsúlyozta: a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnökeként Antall József határozott kézzel vezette az országot egy torz korszakból egy igazabb útra.

Antall JózsefBoross Péter beszédet mond Antall József néhai miniszterelnök mellszobrának avatásán, Antall József halálának 25. évfordulója alkalmából, 2018.12.12-én Budapesten, a Fiumei úti sírkertben (MTI fotó: Bruzák Noémi)

Úgy fogalmazott: Antall József olyan személyiség volt, aki nyomot hagyott a magyar történelemben, „ezért újra és újra kötelességünk feleleveníteni az emlékét".
    
Mint mondta, az egykori miniszterelnök olyan természetű változásokat hozott a magyar közgondolkodásban, amelyeket erkölcsi kötelességünk felmutatni. Ám „sokszor sziklák állták útját azoknak a nemes gondolatoknak", amelyek gyorsabb rendszerváltást tettek volna lehetővé - tette hozzá.
    
Boross Péter kitért arra: aki ismerte Antall Józsefet, az csodálta azt a fáradhatatlan munkabírást, amelyhez nemcsak szellem, hanem mérhetetlen tudás és elkötelezettség is szükséges. Ez a kisugárzás alkotó szellemet teremtett másokban is és Magyarországot a nemzetközi tárgyalások alkalmával a figyelem középpontjába helyezte - mondta.
    
Azt hangoztatta: mindezek miatt minden alkalmat meg kell ragadni arra, hogy emlékezzünk Antall Józsefre, átadjuk emlékezetét és példáját a következő generációknak.
    
A mellszobrot - Domonkos Béla alkotását - Antall Klára, Antall József özvegye és Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia leplezte le, majd a megemlékezés résztvevői megkoszorúzták az emlékművet.
    
A szobrot a Nemzeti Örökség Intézete állíttatta, a 25. évfordulóra felújították a volt miniszterelnök - Melocco Miklós szobrászművész által készített - síremlékét is.