Budapestre látogat Salvini

Május 2-án Budapestre érkezik Matteo Salvini, a belügyminiszteri posztot is betöltő olasz miniszterelnök-helyettes, hogy a május 23–26. között sorra kerülő európai parlamenti (EP-) választások előtt egyeztessen Orbán Viktor miniszterelnökkel a lehetséges együttműködésről az újonnan megalakuló Európai Parlamentben – tudta meg a Magyar Nemzet.

kdnp.hu – MTI

A jobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetőjét a Szerbiánál felhúzott magyar határkerítésnél fogadja majd Orbán Viktor, de értesüléseink szerint Matteo Salvini Pintér Sándor belügyminiszterrel is megbeszéléseket folytat. Az olasz politikus már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy május elején Budapestre utazik, a látogatás tényét tegnap a Liga közleményben is megerősítette.

A Corriere della Sera című napilap szerint mindez azt jelenti: Matteo Salvini nem adta fel, hogy meg­győzze Orbán Viktort arról, csatlakozzon a Fidesz is az új EP-pártcsaládhoz.

Matteo Salvini április 8-án Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született, a Népek és Nemzetek Európai Szövetsége, amelyhez többek között az Osztrák Szabadságpárt, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés, a német AfD, a Finnek Pártja és a Dán Néppárt is csatlakozott.

Matteo Salvini azt mondta, hogy a Liga és szövetségesei meg akarják menteni Európát, az európai népeket helyezve az EU kormányzásába, s le akarják váltani a brüsszeli bürokratákat, akik „elásták az európai álmot”. Elismerte, hogy a Liga vezette európai szövetség pártjai között vannak különbségek, de mindegyik az identitásra építi politikáját. A közös értékek között említette a határok védelmét, valamint a terrorizmussal szembeni küzdelmet.

– Alternatívát képviselünk mindazokkal szemben, akik az utóbbi évtizedekben Európát vezették, az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták Pártjának kormányzása szegénységet, vitákat, biztonsági űrt teremtett – mondta Matteo Salvini.

Újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, reméli, hogy a szövetséghez a Fidesz és a spanyol Vox is csatlakozik. – Beszélünk a magyarokkal, spanyolokkal, lengyelekkel, svédekkel, az biztos, hogy soha nem fogjuk az EU-t a szocialistákkal közösen kormányozni, a néppártiak pedig döntsenek, hogy továbbra is a szocialistákkal akarnak közösködni vagy változtatást akarnak, és velünk jönnek – jelentette ki Matteo Salvini.

A Corriere della Sera szerint az olasz politikus biztosra veszi a Fidesszel való együttműködést, annak ellenére, hogy a magyar kormánypárt jelezte, jövőjét egyelőre az Európai Néppártban (EPP) képzeli el, annak ellenére is, hogy az nemrég felfüggesztette a Fidesz tagságát.

A Huffington Post hírportál olasz kiadása úgy fogalmazott: Salvini befolyást akar gyakorolni az új összetételű Európai Parlamentben, ehhez Orbán Viktor segítségére is támaszkodik, még úgy is, hogy a Fidesz az Európai Néppártban marad. „Orbán Viktor ugyanis az EPP-t a centrumból a jobboldal irányába képes mozgatni. Ezt már részben meg is tette” – írják.

Matteo Salvini tavaly augusztus végén fogadta Milánóban Orbán Viktort, a találkozóról az olasz politikus akkor azt mondta, hogy az egy folyamatot indít el egy új Európa megteremtése érdekében.

A magyar kormányfő a látogatás után azt mondta: „Magyarországot azért támadják, mert bebizonyította, hogy a határokat meg lehet védeni. Matteo Salvini küldetése, hogy bebizonyítsa, nemcsak szárazföldön, de a tengeren is meg lehet állítani a bevándorlókat.” A két politikus egyetértett abban, hogy ma Európában a legfontosabb kérdés a migráció, Róma és Budapest pedig szövetségesre talált egymásban.