Hollik István: Visszaélnek a törvénnyel az ügyeskedő jogvédők

Még reménykedünk, hogy lehet fordítani az Európai Néppárt hajóján, s addig maradunk, amíg erre a legkisebb esély is mutatkozik – mondta Hollik István.

kdnp.hu – magyarhirlap.hu

Jó és igazságos a kormány javaslata, hogy a gyöngyöspatai kártérítést ne készpénzben, hanem a gyermekeket támogató oktatási szolgáltatásokkal, szakmai, nyelvi képzésekkel, Kresz-tanfolyammal fizessék ki – nyilatkozta lapunknak Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Egészen 2004-ig nyúlik vissza a gyöngyöspatai ügy, akkor egy nehéz helyzetet próbáltak kezelni a helyi általános iskola vezetői egy bizonyos módon, amiről a bíróság később kimondta, hogy szegregáció – idézte fel lapunknak nyilatkozva Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Rámutatott: a baloldali kormányok azonban semmit nem tettek a probléma megoldásáért, csak a 2010 utáni kormány lépett, majd az állami fenntartásba vétellel az új fenntartó fel is számolta az elmarasztalt gyakorlatot.

Mégis csak 2015-ben indult el a peres eljárás. Ebből is látszik, véli a fideszes politikus, hogy a romákat képviselő Soros-szervezet valódi célja nem a szegregáció megszüntetése, hanem a politikai machináció és a pénzszerző akció volt.

Hollik szerint jó és igazságos a kormány javaslata, hogy ezt az összeget ne készpénzben, hanem a gyermekeket támogató oktatási szolgáltatásokkal, szakmai, nyelvi képzésekkel, Kresz-tanfolyammal fizessék ki. „Reméljük, ezt végül elfogadják az ottaniak, az első helyen felelős Soros-szervezetet pedig felszólítjuk, ne próbálja ezt megakadályozni. A jelek szerint ezt egyelőre nem fogadták meg” – utalt a szombati találkozóra, amelyen az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány képviselője egyeztetett az érintett családokkal.

Megírtuk: többen már gyorshiteleket vettek fel a kártérítésben bízva. Információink szerint a Soros-szervezet jogászát kvázi elküldték a romák, mert le akarta őket beszélni az önkormányzat és a tankerület elleni végrehajtás megindításáról. Ugyanakkor a természetbeni kárpótlást a Soros-szervezet ellenzi.

Hollik István nyilatkozott lapunknak arról is, jó megoldásnak tartja a Fidesz, hogy amíg az Országgyűlés nem fogadja el a vonatkozó jogszabályokat, a kormány felfüggeszti a nem megfelelő börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését. „A joggal való visszaélés, hogy a szabályozást olyan helyzetekre húzták rá az ügyeskedő, jellemzően a baloldalhoz húzó ügyvédek, amelyeknek közük sincs a kínzáshoz. Például azért kellett kártérítést fizetni, mert az egyik cellába nem sütött be a nap. Nonszensz.

Összesen tizenkétezer ilyen ügyről beszélünk, vagyis iparszerűen űzték ezt a gyakorlatot” – részletezte a politikus, aki szerint a Fidesz és a KDNP helyesnek tartja, hogy ezt a helyzetet a kormány fel akarja számolni. Abszurd, hogy milliók járnak elítélteknek, olyanoknak is, akik mások életére törtek. A jogszabályoknak az erkölcsi ítéleteket is tükrözniük kell. Megjegyezte, nem biztos, hogy a 2017-es törvénnyel van a baj, sokkal inkább az azzal való visszaéléssel. Hozzátette: nyilván nemzetközi szinten is lesz erről szó, „számítunk arra, hogy ezt a lépést meg fogják támadni, de ki fogunk mellette állni. Ez így nem maradhat.”

Szólt arról is, az Európai Néppártban „hiánycikk az őszinteség”, pedig tiszta vizet kell önteni a pohárba, mert a pártcsalád rossz irányba halad, balra sodródik, miközben folyamatosan gyengül. A Fidesz és a KDNP határozott meggyőződése, hogy jobboldali, kereszténydemokrata fordulat kell, s ha ez nem következik be, az EPP hamarosan egy lesz a sok balliberális formáció közül. „Ezt nem szeretnénk. Azt gondoljuk, a fordulat lenne a garancia a kitűzött célok elérésére.

Ezek a keresztény kultúra megvédése, a bevándorlás megállítása, illetve az erős nemzetállamokra épülő Európa, s nem egy új birodalom, az európai egyesült államok létrehozása. Vissza kell térni az együttműködés és a szabad mozgástér egyensúlyából fakadó, sikeres európai időszakhoz. Az unió legkudarcosabb öt évén vagyunk túl, mindenképp változtatni kell. Még reménykedünk, hogy lehet fordítani a Néppárt hajóján, s addig maradunk, amíg erre a legkisebb esély is mutatkozik” – fogalmazott Hollik István.