Forrás: MHO
Óriási összegeket költenek nagy világcégek a genetikailag módosított (GM) növények propagandájára, azzal takarózva, hogy e növények termesztése olcsó, biztonságos és kiszámítható. Istenként avatkoznak bele a természetbe, és változtatják meg az élőlények genetikai rendszerét, hogy magjaik elszórása után busás hasznot kaszáljanak. Szakemberek szerint ugyanakkor a genetikai módosítás egyelőre önmaga őskorában jár. Állítják: ma úgy és olyan hatásfokkal lőhetők be idegen gének egy adott növény szervezetébe, mintha egy íjász bekötött szemmel próbálná eltalálni a céltáblát. Száz belövésből körülbelül kettőben sikerül a megfelelő helyre juttatni az új géneket, ráadásul a GM-növényekből készült élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatása sem tisztázott. Az ilyen vetőmagvakat előállító nagyvállala¬tok ráadásul nem hajlandók mintákat adni a kutatásokhoz.
Magyarország szántóterületei GMO-mentesek, de nem tudni, meddig, hiszen a hazai GMO-lobbi is küzd az érdekeiért. Ángyán József, a szaktárca államtitkára szerint a GM-növények és származékaik már itt vannak, a takarmánynak szánt import szóján keresztül s a feldolgozott húskészítményekben.
A boltban kapható hazai húskészítmények csaknem hatvan százaléka tartalmazhat GMO-elemeket és származékokat. Az elmúlt nyolc esztendő alatt nemcsak módszer, de rendszer sem épült ki ennek kiszűrésére. Pedig a növények genetikai módosításának még hosszú évtizedekig a zárt laboratóriumokban lenne a helye.
Bővebben a mai Magyar Hírlapban