Kiállunk ezeréves értékeink, keresztény kultúránk mellett

Szabadságszerető nép lévén kiállunk ezeréves értékeink, keresztény kultúránk mellett – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a drávaszögi Várdarócon, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (MMDK) központi, március 15-i ünnepségén mondott beszédében.

kdnp.hu – MTI

„Valljuk ma is, hogy szülőföldünkön mi határozzuk meg, hogy miképpen éljünk" – mondta. Hazánk a mi tulajdonunk – húzta alá.

Kifejtette, hogy megtanulták a leckét és levonták a következtetéseket abból, hogy milyen az, ha mások próbálják megmondani számukra, hogyan kell élniük, ha idegenek telepednek az életterükre. „Ebből soha többé nem kérünk" – hangsúlyozta.

Mint mondta: ez nem azért van, mert más kultúrák iránt ne lennének toleranciával. „Egyszerűen azért, mert mi mindig is európai nemzet voltunk, ezt kívánjuk megőrizni és továbbadni a jövő nemzedékei számára is" – szögezte le.

Kiemelte, hogy amikor 2010-ben nekikezdtek a munkának, egyik céljuk a külhoni magyarság talpra állítása volt. Arra törekedtek, hogy helyreállítsák a megszakadt kapcsolatokat, a megmaradásért harcoló külhoni magyar közösségek erejét kipótolják, fenntartsák a sokszor már csak szívvel és lélekkel működtetett szervezeteket. Majd köszönetet mondott, hogy ebben a munkában mindig szilárd partnerként számíthattak a HMDK-ra.

Emlékeztetett, hogy felújították a karancsi református templomot, megerősítették a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központot, felépítették a dályhelyi kultúrotthont és átadták a várdaróci tájházat. Fontos eredményként említette, hogy a héten az magyar Országházban aláírásra került a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság jegyzőkönyve, amely alapján új beruházások valósulhatnak meg. „Az elindult gazdaságfejlesztési támogatásokkal pedig nemcsak a megmaradásra, de a gyarapodásra is lehetőséget kapott ez a közösség" – fogalmazott Potápi Árpád János.

Jelezte, hogy a mai napon meg kell emlékezni egy másik évfordulóról is, amely ugyancsak fontos a szabadságért vívott küzdelmek listáján. A mai nap a székely szabadság napja – mondta.

„Fontos, hogy innen Horvátországból is kimondjuk: kiállunk a székely autonómiatörekvések mellett" – húzta alá a nemzetpolitikáért felelős államtitkára.