A kilábalás szempontjából biztató az ipar augusztusi teljesítménye

A kilábalás szempontjából bztatónak ítélik az ipari augusztusi teljesítményét az MTI-nek nyilatkozó elemzők, bár kérdésesnek tartják, hogy abban mekkora szerepet játszott a nyári gyárleállások elmaradása és a folytatást mennyire akadályozza majd a járvány második hulláma.

kdnp.hu – MTI

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában üdvözölte, hogy az ipari termelés adatai megmentik az augusztusi gazdasági teljesítményt a negatív meglepetést okozó kiskereskedelem után, ami mindenképp jó jel a második fél év gazdasági teljesítményét illetően. Amennyiben sikerül elkerülni a koronavírus második hullámának súlyos hatását, úgy könnyen elképzelhető, hogy már az őszi hónapokban visszatér az ipari termelés szintje az előző évben megfigyelthez - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint már látszik az elhalasztott kereslet megjelenése, valamint a készletek feltöltése is, így az év hátralevő részében további fokozatos élénkülésre lehet számítani az ipari termelésben. Úgy vélte, a harmadik negyedévben a visszaesés mértéke 4-5 százalékra mérséklődhet a második negyedévi mintegy 25 százalékosról, ami érdemben hozzájárul a GDP meredek felpattanásához.