Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Latorcai Csaba: emlékezzünk az embermentőkre!

Forrás: MTI

Latorcai Csaba

Miközben a nyilas hatalomátvétel évfordulójához kapcsolódóan lerójuk kegyeletünket az áldozatok előtt és kimondjuk a korabeli magyar állam felelősségét, emlékezzünk meg az embermentő hősökről is – szólított fel a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a budapesti Holokauszt Emlékközpontban tartott pénteki megemlékezésen, amely után emléktáblát avatott az áldozatok tiszteletére.

Latorcai Csaba - akinek a beszédét a Miniszterelnökség juttatta el az MTI-hez - emlékeztetett: 1944. október 15-e úgy vonult be a magyar történelembe, mint Horthy Miklós kormányzó sikertelen kiugrási kísérlete, ennek következményeként "köszöntött" hazánkra a német megszálló hatalom által kierőszakolt nyilas hatalomátvétel. A korabeli magyar állam iszonyatos bűnöket követett el több százezer, elsősorban zsidó származású állampolgárával szemben: ezreket lőttek a Dunába, ezrek haltak meg a halálmenetek során, és a nyilas hatalomátvételt követően létrehozott pesti nagy gettóban szintén ezrek vesztették életüket. Kiemelte: méltó, hogy a koncentrációs táborba hurcolt és elpusztított embertársaink mellett az embermentőkre is emlékezzünk, hiszen szerte az országban számosan tettek tanúságot páratlan bátorságról azzal, ahogyan a számkivetett, üldözött embertársaikat mentették.

Latorcai Csaba felidézte Görgey Guido magyar királyi tüzérfőhadnagy és Thassy Jenő alakját, akik amellett, hogy a német megszállók ellen szabotázsakciókat hajtottak végre, számos zsidót bújtattak és mentettek meg Budapesten. A sors kegyetlen iróniája, hogy Görgey Guido a háború után számos zsidómentő és náciellenes társával együtt a recski fogolytáborban raboskodott, ami önmagában is ékesen bizonyítja, lényegét tekintve milyen mélységesen azonos volt a náci és a kommunista önkényuralom. A helyettes államtitkár kitért arra: beszámolókból azt is lehet tudni, hogy a jezsuiták fővárosi, Mária utcai rendházában is többen menedéket találtak, és a szerzetesek - Jánosi József, Raile Jakab, Ruppert Mayer és Vid József - vélhetően vesztegetéssel elérték, hogy a náluk bújtatott zsidókat ne hurcolják el.

Miközben lerójuk kegyeletünket az áldozatok előtt, és kimondjuk a korabeli magyar állam felelősségét, emlékezzünk mindazokra, akik a történelemnek ebben a sötét pillanatában a lelkiismeret szavának engedelmeskedve tették azt, amit legjobb tudásuk és lehetőségeik szerint megtehettek, embermentők voltak az embertelenségben.