Latorcai Csaba: idén 856 millió jut a nemzeti összetartozást erősítő szervezeteknek

A kormány idén a Nemzeti Együttműködési Alap terhére mintegy 4,9 milliárd forint támogatást nyújt valódi civil szervezetek számára, ebből a nemzeti összetartozást erősítő, valamint a kulturális értékek megőrzését szolgáló szervezeteknek összesen 856 millió forintot biztosít pályázati úton.

kdnp.hu – MTI

Erről Latorcai Csaba a Miniszterelnöki Hivatal társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára beszélt csütörtökön Székesfehérváron, ahol megnyílt a Rex névre hallgató könyves szekér az országos olvasási program keretében.

Elmondta, hogy a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület kezdeményezése nem új keletű, hiszen októberben Veszprémben, novemberben Kőbányán, míg decemberben Szekszárdon állítottak könyves szekeret. Januárban Székesfehérvár mellett Józsefvárosban és a 12. kerületben jelennek meg a szekerek és buzdítanak olvasásra.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy a programban „egy buszjegy áráért" lehet minőségi könyvhöz jutni, hiszen egy használt könyv 300, míg egy új 600 forintba kerül.

„Különös érték a rohanó világban megállni és kézbe venni egy könyvet" – fogalmazott, hozzátéve: az egyesület a négy éve indított olvasási mozgalmat új alapokra helyezve, az eredeti szándékok mentén országossá és határon túlivá kívánja tenni a könyvek népszerűsítéstét. Utóbbi célkitűzés egybeesik a kormány törekvéseivel is – mondta.