Megújul a pápai katolikus nagytemplom

Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára – közölte a Veszprémi Főegyházmegye érseke kedden a Veszprém megyei településen.

MTI

Udvardy György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a templomfelújítás nem csupán egy épület rendbehozatala, hanem az ember lelki javait is szolgálja. Mint elmondta, hosszú évek erőfeszítése előzte meg a munkálatok megkezdését.

Pápa

Az egyház társadalmi szerepvállalásáról szólva azt emelte ki, hogy fontos szerepet vállalnak az oktatás területén, a közösségek megtartása, valamint a kulturális javak felújítása terén.

Az érsek közlése szerint a főegyházmegyében 74 templom újul meg. Egy ilyen templomba büszkén lépnek be az emberek, boldogabbá teszi a hívőket a környezet – jelezte Udvardy György, hangsúlyozva, hogy a jóért meg kell küzdeni.

„Küzdjünk az emberért, hogy boldog jövőnk legyen!” – fogalmazott.

PápaSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a katolikus nagytemplom Pápa jelképe, a város központi terén van, így megújulása kiemelten fontos.

Tájékoztatása szerint a kormányzat az idén és jövőre 600-600 millió forinttal támogatja a munkálatokat. A tornyok után a homlokzat teljes felújítása következik, majd a templom környezetének rendezése és a templombelső renoválása.

Soltész Miklós közölte, hogy az elmúlt tíz évben 150 templom épült és 3 ezer újult meg, részben a magyar templomfelújítási program keretében. Az államtitkár méltatta a templomok felújítását végző szakemberek munkáját és a Veszprémi Érsekség lelki megújulásra irányuló törekvését.

PápaSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (balra) és Mail József plébános a pápai Szent István vértanú-templomban 2021. szeptember 28-án. Jövő tavasszal megkezdődik a pápai katolikus nagytemplom megújítása. Elsőként a templom külseje újul meg, a tervek szerint 2023 tavaszára (Fotó: MTI / Vasvári Tamás)

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy 250 éve kezdődött a pápai katolikus nagytemplom építése, ami 15 éven át zajlott. Ismertetése szerint az ország egyik legnagyobb temploma 42 méter hosszú, 22 méter széles és 61 méter magas.