Számvevői bírálat: igazságtalanul osztják az uniós pénzeket

Forrás: Hírszerző

Az Állami Számvevőszék a napokban jelentést adott ki az uniós pénzeket koordináló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) ellenőrzéséről. A hivatal számos visszásságot talált az ügynökség működésében: az uniós pályázás során például iskolák, kis cégek kerültek hátrányba a tőkeerős cégekkel szemben. A visszaélésekre lehetőséget ad az is, hogy máig nem született fejlesztéspolitikai törvény.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint az uniós pénzeket felhasználó fejlesztéspolitika eredményei nem értékelhetőek teljes egészében, mert az I. Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósulása késik.

A hivatal szerint – bár a késedelmes kifizetéseket megszüntették – 2007 végéig a szerződéseknek csak a 41 százaléka zárult le, 12 százalékára pedig egyáltalán nem történt kifizetés. Emiatt 2008-ban több program esetében fennáll a forrásvesztés kockázata.

A pályázók számát mindvégig alulbecsülték, ez a pénzkeretek gyors kimerüléséhez, illetve egyes pályázatok felfüggesztéséhez vezetett. Az egyik legfontosabb cél, a területi egyenlőtlenségek mérséklődése csak részben teljesült, annak ellenére, hogy az egy főre jutó támogatás a négy legszegényebb Magyarországi régióban volt a legmagasabb, viszont a nagyságrendileg a legtöbb támogatást a legfejlettebb Közép-Magyarországi régió kapta.

Az ÁSZ teljes jelentése itt olvasható.