Forrás: MTI
Ma Magyarországon hozzávetőlegesen 5000 család, több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja a libamájágazat; a jelenleg elsősorban exportra termelő ágazat számára csak a magyar fogyasztók számának növekedése hozhat fellendülést – mondta Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke az ágazat felvirágoztatását támogató II. Libamájfesztivál alkalmából.
Papp Lajos kifejtette: a hazai éttermek 95 százalékának étlapján megtalálható a libamáj, amely gyakran a hazai gourmet turizmus egyik mozgatórugója, de míg külföldön nagy rá a kereslet, a magyarok alig fogyasztják. Pedig az 1800 tonnás magyar libamájtermelés a világtermelés több mint 80 százalékát teszi ki, ezzel Magyarország világelső ebben a szektorban. Évente 6 millió darab libát és kacsát állítanak elő Magyarországon, amelynek értékesítése 18-20 milliárd forint árbevételt jelent. Ebből 8 milliárd forintot tesz ki a liba- és kacsamáj értékesítés.
A vevők között túlsúlyban van Európa, de Ázsiában is vannak piacok, Tajvantól Japánig, Koreáig – mondta a szakember. A májból a franciák viszik el a legtöbbet, hiszen étkezési kultúrájukba jól beilleszkedett ez a fogyasztási cikk. Húslibából viszont a németajkúak fogyasztanak nagyobb mértékben, ott a Márton napi libaünnep számít hagyományosnak. A fogyasztás főként az év végi időszakokra jellemző, októbertől karácsonyig, illetve kissé átnyúlik januárba.