Zárt ajtók mögötti egyeztetés a Fidesz néppárti tagságáról

Az álláspontok közeledésére lehet számítani ma Orbán Viktor és Manfred Weber néppárti európai parlamenti frakcióvezető zárt ajtók mögötti eszmecseréjén. Az előzetes hírek is arra utalnak, hogy az Euró­pai Néppárt vezetői elhalasztanák a Fidesz kizárását, és ha lehetséges, le is vennék a napirendről a kérdést a későbbiekben.

kdnp.hu – MTI

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti vita elodázása, esetleg egy kompromisszumos egyezség lehet a két legvalószínűbb forgatókönyv Orbán Viktor miniszterelnök és Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje közötti, mai négyszemközti tárgyalás eredményeként.

Erre utal több, a napokban elhangzott nyilatkozat, illetve az a tegnapi hír, miszerint vizsgálóbizottságot küldene az EPP több vezető politikusa

Magyarországra, hogy értékelje a Fidesz politikáját és a magyarországi demokrácia helyzetét. A német Bild által megszellőztetett értesülés szerint Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke, Markus Söder bajor kormányfő és Sebastian Kurz osztrák kancellár ötlete a vizsgálóbizottság létrehozása, amelynek célja, hogy megelőzzék, de legalább elhalasszák a Fidesz kizárását az EPP-ből. A Bildnek Markus Söder azt mondta: a felvetés szóba fog kerülni Manfred Weber és Orbán Viktor budapesti tárgyalásán.