Simicskó István: a migrációs válság kapcsán elsőként a visegrádi országokra számíthattunk

A cseh parlament szenátusának elnökét és delegációját fogadta hivatalában Simicskó István, honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. A honvédelmi miniszter a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Csehország a védelmi együttműködés területén Magyarország egyik fontos stratégiai partnere.


Simicskó István honvédelmi miniszter (j) hivatalában fogadja Milan Stechet, a cseh szenátus elnökét Budapesten 2017. április 21-én. (Fotó: Bruzák Noémi – MTI)

A Honvédelmi Minisztérium (HM)  MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Simicskó István és Milan Stech egyeztetésén többek között a Magyar Honvédség migráció elleni határvédelemben történő részvételéről, az európai közös haderő felállításának koncepcionális elképzeléseiről, a magyar toborzási és tartalékos rendszerről, valamint a magyar haderő modernizációjáról, illetve a hadiipar területén belüli együttműködés lehetőségeiről esett szó.

Azt írták: a honvédelmi miniszter a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Csehország a védelmi együttműködés területén Magyarország egyik fontos stratégiai partnere. Simicskó István kiemelte azt is, hogy a migrációs válság kapcsán elsőként a visegrádi országokra számíthattunk, időközben ehhez az összefogáshoz csatlakozott Ausztria is.


Simicskó István honvédelmi miniszter (b2) és Milan Stech, a cseh szenátus elnöke (j2) megbeszélést folytat Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2017. április 21-én. (Fotó: Bruzák Noémi – MTI)

A közlemény szerint: a tömeges illegális migráció elleni fellépésben a Cseh Köztársaság a kezdetektől fogva támogatta a magyar kormány lépéseit és kiállt Magyarország ez irányú politikája mellett. Simicskó István a megbeszélésen úgy fogalmazott: „nagyra értékeljük a Csehország által nyújtott segítséget a déli határvédelemben és fontos, hogy közösen lépjünk fel Európa külső határai, ezzel együtt hazánk védelme érdekében, hiszen garantálnunk kell állampolgáraink biztonságát”.

A cseh fél a megbeszélésen azt mondta: nagyra értékeli a két ország közötti katonai kapcsolatokat, amelyek hagyományosan jók és eredményesek. „A felek elkötelezettek és egyetértettek a szoros magyar-cseh kétoldalú együttműködés további folytatásában és fejlesztésében” – emelte ki közleményében a HM.