Soltész Miklós: azt üzenjük a világnak, hogy a kereszténység él [+videó]

„Hatalmas felelősségünk van abban, hogy azt üzenjük a világnak: a kereszténység él" – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforráson Minisztériuma (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Pécsett. A kereszténydemokrata politikus erről a pécsi Pálos templom 22,5 millió forintos beruházással – 16 milliós kormányzati támogatással – felújított főlépcsőjének átadása alkalmából rendezett ünnepségen beszélt.


Páva Zsolt polgármester, Csóka János, a rend tartományfőnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (b-j) átadja a pécsi pálos plébániatemplom felújított lépcsőjét 2017. szeptember 12-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Magyarországon, köztük Pécsett is az elmúlt évek során templomok tucatjai épülnek, újulnak meg, miközben Nyugat-Európában „templomokat adnak át múzeumoknak, mulatóknak, adott esetben pedig muszlim imahelyeknek is" – mondta a politikus.

Az egyetlen magyar alapítású, pécsi székhellyel működő férfi szerzetes remeterend jelentőségét és tagjai méltatva Soltész Miklós megköszönte, hogy alapításuk óta erősítik a kereszténységet, a katolikus hitet és a magyarságot.


„Óriási szükség van arra, hogy a kereszténység üzenete sok-sok évszázadon keresztül megmaradjon. Ebben a jelenlegi magyar kormány – remélhetőleg jövő áprilist követően, folytatólagosan is – biztos, hogy minden segítséget meg fog adni" – fogalmazott az államtitkár a 2018-as országgyűlési választásokra utalva.

A felújított lépcsőzetet Csóka János pálos tartományfőnök áldotta meg. Köszöntőjében a lépcsőnek a keresztény kultúrtörténetben betöltött és szimbolikus szerepét is kibontva a többi között arról beszélt, hogy „a felfelé haladás", az Istennel való találkozás az ember egyik legmélyebb vágya.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a rendnek a baranyai megyeszékhely életében betöltött kitüntetett szerepét méltatta, külön kitérve a pálosok közösségszervező tevékenységére.


A pécsi pálos plébániatemplom felújított lépcsője az átadás napján, 2017. szeptember 12-én. (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Az 1937-ben felszentelt, a Mecsek oldalába épült Pálos templomról a rend honlapján azt írták: a nagy szintkülönbséget áthidaló lépcsősort építése óta nem újították fel, az időjárás és a használat már jelentősen kikezdte.

Úgy folytatták, hogy a templom igazi közösségi tér is: évente több koncertnek, előadásnak és közösségi, köztük nagycsaládosoknak és gyermekeknek szóló programnak ad otthont, amellett, hogy alapfunkcióját betöltve hétköznap két, vasárnap pedig három szentmisét is tartanak benne.