Soltész Miklós: hozzájárulunk Európa hosszú távú megmaradásához

Vannak olyanok, akik nem hisznek a magyarságban, vagy egyáltalán nem akarják, hogy megmaradjon – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az Erkel Színházban tartott Határtalan Opera elnevezésű rendezvényen.


Fikó Attila átveszi az állampolgárságát igazoló dokumentumot Kocsis Mátétól, Józsefváros polgármesterétől (j) az új magyar állampolgárok eskütétele után Budapesten, az Erkel Színházban 2017. szeptember 10-én. Mellettük Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke (b-j). (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

A rendezvényen a Magyar Állami Operaház a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségében közösségi tevékenységet vállaló magyar családokat látta vendégül az Erkel Színházban, ahol a meghívottak a Bánk bán című operát tekinthették meg. Az előadás előtt heten tettek ünnepélyes állampolgársági esküt.

Soltész Miklós az eskütétel előtt azt mondta: már több mint egymillióan kérték a honosítást, és ők hitet tettek a kereszténység, a magyarság, illetve a család mellett is.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány fontosnak tartja azokat az értékeket, amelyeket az elmúlt években vagy megmentettek, vagy megteremtettek, példaként említve a külhoni iskolák, templomok felújítását, építését. Hozzátette, fontos értéknek tekintik azt is, amit a családok képviselnek.

Az államtitkár úgy fogalmazott: „Végre kimondhatjuk sok-sok év után, hogy a gyermekvállalás nem bűn; egy házasság egy férfi és egy nő kapcsolata. Végre kimondhatjuk azt, hogy igenis ezt támogatni kell nemcsak itt Magyarországon, hanem szerte a Kárpát-medencében, és ezzel (...)  hozzájárulunk Európa hosszú távú megmaradásához."

A jövő tavaszi választásokról szólva azt mondta: az országgyűlési választásokon lesznek olyanok, akik továbbra is az értékek mellett fognak dönteni, és lesznek az értékek rombolása mellett is „társaságok".


Határon túli magyar állampolgárok eskütétele Budapesten, az Erkel Színházban 2017. szeptember 10-én. Jobbra Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere
beszédében emlékeztetett, hogy a 2010-ben megválasztott polgári kormány egyik első intézkedése volt a magyar állampolgárságról szóló törvény módosítása, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást.

„E törvénnyel azt üzentük, a mi nemzetünk tagjai, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik és vallják magukat, számíthatnak egymásra és Magyarországra, éljenek bárhol is a világon" – mondta a polgármester.

Hozzátette, a történelem megannyi sorscsapása sem volt elég ahhoz, hogy a magyarokat megingassa az összetartozásba vetett hitben, az együvé tartozás érzésében.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, Erkel Ferenc volt az első főzeneigazgatója az operaháznak, amelyet 1884-ben nyitottak meg.

A Himnusz megzenésítőjének munkásságát példaértékűnek nevezte a főigazgató.

A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke is.

Az eskütétel, illetve az előadás előtt koszorúkat helyeztek el Erkel Ferenc mellszobránál a színház előterében.