Az összetartozás a lakótelepi közösségeknek is érték – a soproni KDNP megemlékezése

Felvidéki népdalok, erdélyi táncok, Kárpát-medencei magyar muzsika csendült fel a soproni Jereván lakótelepen a nemzeti összetartozás érzésének erősítésére.

A Nemzeti Összetartozás Napját a soproni Jereván lakótelepen működő Lővéri Nyugdíjas Klub kezdeményezésére a Településrészi Önkormányzat és a KDNP Soproni Szervezete szervezésében tartják meg évről évre a településrész rendezvényeként.

Az eső miatt az eredtileg szabadtéri rendezvény a klubhelyiségben tartottákt, de így is hatalmas élmény volt a Fajkusz Banda előadással fűszerezett muzsikája, a Pendelyes táncegyüttes és a népdalénekesek fellépése. A szabadtéren ezen a napon a Csángóföldet, a csángó viseletet bemutató fotókiállítás is megtekinthető volt.

Tóth Éva, a KDNP helyi elnöke, a Jereván Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta: az, hogy 2010-ben az Orbán-kormány a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította Trianon-évfordulót, mára már meghozta azt az eredményt, hogy határon innen és túl a magyarok valóságosan is megélik az összetartozás élményét. Ez erőt szabadít fel minden nemzetrészben arra, hogy szellemi-lelki erőforrásainkat, közös akaratunkat, hitünket összeadva, a jövőt közösen építsük a magyar nemzet erősítésére. Öröm, hogy ezt már a – ma is megpróbált - határon kívüli magyarok is így értékelik és külön öröm, hogy határokon belül is vannak a Lővéri Nyugdíjas Klubhoz hasonló kis közösségek, akiknek ez fontos.

rkrkDr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere beszédében kiejtette: A nemzeti szuverenitásunk, a nemzeti összetartozásunk megőrzése a kulcsa annak, hogy a következő ezer esztendőben is magyar ének csendüljön fel a templomainkban, közösségeinkben. Nekünk éppen ezért nem amerikai, nem orosz, nem német vagy francia, és nem is ukrán szemmel kell nézünk a világra és az előttünk álló kihívásokra.

Magyarok vagyunk, ezért magyar szemmel tekintünk a szomszédunkban dúló háborúra is, hiszen látjuk annak minden borzalmát és veszélyét, mely ránk leselkedik. Látjuk azt, hogy a háború kárpátaljai magyarok életébe kerül. Látjuk azt, hogy a vérontás emberek százezreit kényszeríti el otthonaikból. És látjuk azt is, hogy a háború szószólói minket is belerángatnának ebbe az őrületbe.

kk

Ezért mondunk nemet a háborúra, ezért mondunk nemet minden kísérletre, nyomásgyakorlásra, melyet irányunkba tanúsítanak. Sopronban is jól tudjuk, hogy a magyarság gyarapodását ma a béke és a biztonság garantálja. Elég a háborúkból, elég a diktátumokból, elég az uszításból! A Nemzeti Összetartozás Napján mást nem kívánhatunk: legyen végre valódi béke! – fogalmazott Sopron polgármestere.

A Lővéri Nyugdíjas Klub tagjai magyar költők és írók műveiből szerkesztett irodalmi műsorral idézték fel a Trianoni történéseket és fejezték ki azt a töretlen hitet, hogy az egységes magyar nemzetnek minden történelmi megpróbáltatás ellenére van jövője.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!