Összes vállalás: 163 kereszt
Bács-Kiskun megye: 5 kereszt
Baranya megye: 12 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 4 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 4 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 163 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Hölvényi György: A Nyugatnak felelősége van a Keleten és Délen élő keresztényekkel szemben

A Nyugatnak felelősége van a Keleten és Délen élő keresztény kultúrákkal és képviselőikkel szemben, mert ugyanannak a hagyománynak a képviselői, amelynek a nyugatiak haszonélvezői, és ami miatt az ottlakók üldöztetést szenvednek – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hölvényi György, a Vörös Szerda elnevezésű nemzetközi emberjogi kezdeményezés alkalmából az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, a keleti és déli keresztények helyben végzett társadalmi munkájának segítése alapvető érdeknek, támogatásuk megkerülhetetlennek kell lennie minden európai számára.

Elmonda, az észak-iraki Ninivének az Iszlám Állam terrorszervezet általi 2014-es megszállása világított rá, hogy a Közel-Keleten élő keresztények százezreit üldözik, többezren meghaltak, illetve állandó támadásoknak vannak kitéve. Irakban a keresztény lakosság aránya több mint nyolcvan százalékkal csökkent. A 2003-as 1,5 millió helyett körülbelül 200 ezer keresztény maradt az országban a több évtizedes háború és a terrorszervezet későbbi inváziói után. Ekkor derült ki az is, hogy a nyugati politikai elit jó része érdektelen a keleten élő keresztények helyzetét illetően - hívta fel a figyelmet az EP-képviselő.

Fontos áttörés volt, amikor az Európai Parlament hosszú viták után elfogadta a valóságot, azt, hogy a keresztények népirtással néznek szembe

 

– fogalmazott Hölvényi György, majd hozzátette: a ninivei esetet követően két évvel sikerült elérni, hogy a keresztények elleni szisztematikus támadásról, mint népirtásról az EP-ben határozatot lehetett elfogadni. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a vallásszabadság biztosítása nem alapvető téma az emberi jogokat sértő országokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokban.

Az európai, vagy tágabb értelemben a nyugati országok többnyire figyelmen kívül hagyják a keleti és a déli keresztények szenvedéseit. Ugyanakkor az üldözött keresztények még mindig Nyugaton keresik testvéreiket. Ha mi nem állunk ki ezekért az emberekért, akkor átadjuk őket az ellenségeiknek

 

– emelte ki.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta, napjainkban többszáz millió keresztényt üldöznek világszerte. Az Open Doors (Nyitott Ajtók) nevű nemzetközi keresztény emberi jogi szervezet adatai szerint minden nyolcadik keresztényt hátrányos megkülönböztetés, vagy üldöztetés ér. Erre, és az üldözés áldozataira, mártírjaira hívja fel a figyelmet a Vörös Szerda elnevezésű, nemzetközi emberi jogi kezdeményezés. Az akciónap a közömbösséget kívánja cselekvéssé alakítani. Azt az üzenetet hordozza, hogy az áldozatok családtagjai nincsenek egyedül, nem egyedül kell megküzdeniük az üldöztetéssel – mondta.

Ebből az alkalomból vörös színnel középületeket világítanak meg világszerte. A 2016-ban indított Hungary Helps programmal Magyarország kiemelten támogatja az üldözött keresztény közösségeket - húzta alá az EP-képviselő.