Imádkozzunk azért, hogy április 3-án a tízparancsolat szellemisége győzzön!

Tavaly augusztus 20-án több egyházi és közéleti szereplő támogatásával indult el a Hazádnak rendületlenül ökumenikus imamozgalom, amelyhez egészen április 3-ig, a parlamenti választásokig van lehetőség csatlakozni.

„Imádkozzunk mindennap azért, hogy a parlamentbe olyan képviselők kerüljenek, akik a tízparancsolat szellemében – annak minden pontját komolyan véve – igyekeznek végezni képviselői munkájukat” – olvasható a felhívásban. A mozgalom támogatói között megtalálható Böjte Csaba és Osztie Zoltán atya, de nem egyházi foglalkozást űző híres emberek neve is, mint például Csókay András vagy Kubik Anna színművész.

Keresztet formáló fényjáték a Duna felett 2021. augusztus 20-án. Forrás: MTI/ Máthé Zoltán

Az imamozgalom céljáról és megszületéséről annak megálmodói és megvalósítói: Gál Péter és Surján László – a KDNP tiszteletbeli elnöke – beszélt a Vasárnap.hu-nak

„Tavaly nyáron már erősen foglalkoztatott a kérdés: mi lesz április 3-a után? Akkor gondoltam arra, hogy hívő keresztény emberekként összefogva kell imádkozunk a Jóistenhez a jövőnkért” – mondta Gál Péter a Hazádnak rendületlenül imával légy híve most, magyar! – imamozgalom megálmodója. „Az ima az egyik leghatásosabb szellemi fegyver, különösen, ha többen ugyanazért imádkozunk” – jelentette ki.

A mozgalom augusztus 20-án, Szent István király ünnepén indult, és az országgyűlési választás napjáig bármikor lehet csatlakozni hozzá. Gál Péter elmondta, a dátum szimbolikus jelentőségű, hiszen Szent István hozta létre keresztény államunkat, nemzeti létünk alapját, és felajánlva koronát a Szűzanyának, őt Égi Édesanyánkká tette.

Az indulás után rögtön rengetegen jelentkeztek, de még mostanában is naponta új emberek csatlakoznak a kezdeményezéshez, ha kisebb számban is. Jelenleg közel ezer településről vagy település képviseletében imádkozik valaki rendszeresen naponta Új-Zélandtól Kanadáig, Angliától Argentínáig, és persze a legtöbben Magyarországon a külhoni magyarokkal együtt.

Gál Péter elmondta, hogy a jelentkezés módja nagyon egyszerű: vele kell felvenni a kapcsolatot e-mailben vagy telefonon (lásd: Ima2022.hu). Aki csatlakozik, vállalja, hogy naponta imádkozik a mozgalom imaszándéka szerint. Hogy mennyit és mit, ki-ki szíve szerint dönti el. Jelentkezni lehet egyedül, közösségben vagy családilag is.

Surján László szerint gyökeresen megváltozna a parlamenti vitakultúra, ha a tízparancsolat iránymutatását követnék

A kezdeményező elárulta, hogy sokat segített neki Surján László kereszténydemokrata politikus, aki szintén beszélt lapunknak az imamozgalomról. Szerinte az imamozgalom megfogalmazott célja egyszerű. Azért kell imádkoznunk, hogy olyan emberek kerüljenek az Országgyűlésbe, akik a tízparancsolatot követik, hiszen az az emberi együttélés alapelve is. A második kőtábla, amely az embertársainkhoz való viszonyt határozza meg követendő lehet minden ember számára.

Szerinte ezzel a parlamenti vitakultúra is gyökeresen megváltozna, ami az utóbbi időben egyre jobban kezdi elveszíteni a tekintélyét. Hangsúlyozta, hogy ezért mindkét oldal felelősségre vonható, és hozzátette: fontos, hogy nem valaki ellen, hanem valamiért imádkozzunk.

„Azt gondolom, hogy az ellenfél tisztelete engem erősít és minősít. Ha az ellenfelet gyalázom, azzal magamat gyalázom. Tehát ez is egy szempont, hogy méltósággal vegyünk részt a vitákban.”

A kereszténydemokrata politikus úgy gondolja:

„Mi, keresztény emberek gyakran kérjük az Úristen segítségét a mindennapi ügyeinkben. Ugyanígy imádkozhatunk a politikáért is. Nyilván imádkozhatunk egy számunkra kedves párt sikeréért, de ez a kezdeményezés nem pártokra vonatkozik. Minden keresztény csatlakozhat hozzá, pártpreferenciáktól függetlenül.”

 

Szavaiból kiderült, hogy bár a kezdeményezés a keresztény embereket célozza meg, az imaszándék megvalósulása minden ember érdeke.

„A keresztényeknek minden ember felé küldetésük van, ami akár ilyen jellegű dologban is megvalósulhat.”

Örömmel mesélte, hogy a határon túlról is sokan csatlakoztak már a mozgalomhoz, ami a magyar nemzet egységességét mutatja.

A hitnek a mindennapi életben is meg kell nyilvánulnia, nem csak a templomban

A hit és a politika összekapcsolása sok hívő és nem hívő ember szerint nem helyénvaló. A politikusokért való imával azonban egyértelműen ezt tesszük. Surján László szerint ez a kettő mégsem elválasztható egymástól, hiszen valódi hit mellett nem létezhet vasárnapi kereszténység.

„Aki kereszténynek vallja magát, az élete minden pontján, minden cselekedetével azt kell, hogy képviselje. Nem választhatjuk szét az élet különböző területeit, hogy hol van velünk Isten, és hol nincs, hiszen Ő mindenhol jelen van.”

Szerinte – ahogy annak idején XVI. Benedek pápa is megfogalmazta – „a vallásos életünk az egy személlyel, Jézussal való találkozással indul igazándiból”. Ez után a találkozás után pedig életünk minden területét átjárja.

Hangsúlyozta, nem mindig egyszerű Isten útján járni, és természetes dolog, hogy gyakran megbotlunk, hiszen mind emberek vagyunk. De mégis ezt az utat kell követnünk.

„Számomra például nagyon nehéz azt feldolgozni, és megérteni, hogy a vetélytársam, akiről sok rosszat gondolok, ugyanúgy Isten gyermeke, mint én, és Isten ugyanúgy szereti őt is.”

 

Hozzátette, aktív pártpolitikai pályafutása alatt is igyekezett mindig az isteni iránymutatást követni. Ha valaki neve negatív kontextusban merült fel, olykor megpróbált valami jót is mondani róla. Ezt ajánlja másoknak is, akik ezzel küzdenek: próbáljunk meg mindig meglátni a jót is a másikban.

Ilyen lelkülettel és a lehető legjobb szándékkal csatlakozzunk minél többen a Hazádnak rendületlenül imával légy híve most, magyar! imamozgalomhoz.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!