A magyar értéktárba került a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk

„Mi, kereszténydemokraták, az örök értékeket védelmezzük!” – kommentálta az örvendetes hírt a közösségi médiában Semjén Zsolt. A Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye arról is megemlékezik, hogy Simicskó István sokat lobbizott Máriapócs Magyar Értéktárba kerüléséért.

A KDNP országgyűlési képviselőinek szeptemberi zarándoklata is Máriapócsra vezetett (Fotó: KDNP-archívum)

A Hungarikum Bizottság Lakiteleken ülésezett október 15-én. Ennek során tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Utóbbi gyarapodása a Görögkatolikus Metropólia számára különösen fontos, hiszen a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk nemzeti értékeknek minősültek.

Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere és Kiss András megyei közgyűlési képviselő javaslatára tárgyalta a Hungarikum Bizottság azt, hogy a Magyar Értéktár részét képezze Máriapócs, továbbá helyet kapjanak a búcsúk is.

A kérelmezők szerint

Máriapócs fontos szerepet tölt be a Kárpát-medencei magyar görögkatolikusság történelmi-spirituális emlékeinek ápolásában, megőrzésében és gyarapításában,

hűen azokhoz a tradíciókhoz, melyek a Magyar Görögkatolikus Egyházban már évszázadok óta léteznek.

Papp Bertalan és Kiss András kérésüket azzal is indokolták, hogy a magyarországi görögkatolikusság ikonikus színtere, s egyben Közép-Európa leglátogatottabb görögkatolikus zarándokhelye, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik leglátogatottabb turisztikai centruma a Máriapócs Nemzeti Kegyhely, ahová évente több százezer zarándok látogat el nemcsak az országhatáron belülről, hanem határon kívülről is. A Máriapócsi Bazilika pedig kiemelt jelentőségű nemzeti kincs.

KDNP Máriapócs

A polgármester és a megyei közgyűlési képviselő javaslatát támogatta Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök, dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Hierotheosz Egyesület, továbbá dr. Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője és dr. Simon Miklós (Fidesz) országgyűlési képviselő.

A Hungarikum Bizottság október 15-én lakiteleki ülésén elfogadta a kérelmet, és így a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk bekerültek a Magyar Értéktárba. A távlati cél az, hogy a görögkatolikusok spirituális központja a hungarikum-jegyzékbe is bekerüljön.

Fülöp metropolita atya azért örül a döntésnek, mert ha Máriapócs hungarikummá válhat, akkor ezzel a magyar nemzet – túl azon, hogy elismeri népeket összefogó erejét – hitet tesz amellett, hogy ez a lelki központ gyógyítólag hasson nemzetünk lelkére és lelkiismeretére is.

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye honlapjának kérdésére dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője is elmondta véleményét. Szerinte ezzel az előterjesztéssel saját magunk adósságát törlesztettük jó szívvel a Szűzanya, Máriapócs népe és az ide évszázadok óta elzarándokló hívek felé.

Máriapócs, Simicskó István

Dr. Simicskó István szintén sokat lobbizott azért, hogy a Magyar Értéktárba kerüljön Máriapócs, melynek szellemisége szerinte egy olyan összetartó erő, ami nemcsak a hívő emberek közösségének, hanem egész magyar nemzetünknek a javát szolgálja. Hangsúlyozta: sosem szabad elfelejtenünk, hogy múltunk megóvása elengedhetetlen jövőnk építéséhez.

Ma, amikor a globalizálódó világ bizonyos mozgalmai a nemzetállamok megmaradása ellen dolgoznak, kiemelt küldetésünk megóvni nemzeti örökségünket és hitünket, mely identitásunk elválaszthatatlan része

– tette hozzá a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője.

„Mi, kereszténydemokraták, az örök értékeket védelmezzük!” – kommentálta az örvendetes hírt a közösségi médiában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

A Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett.