Szent Antal temetőben kápolna melletti fehér márvány kereszt (Újkígyós)

Leírás

A hajdani Templom utca, ma Kossuth utca végén található Szent Antal temetőben, a Szent Antal tiszteletére épült temetőkápolna napkeleti oldalánál áll az újkígyósi temetőben nyugvó, jeltelen vagy az elévülési idő letelte miatt immár fölszámolt sírban porladó újkígyósi ősök közös keresztje. A míves öntöttvas korpusz kőkeresztjének talapzatán olvasható felirata a következőképpen emlékezik meg a kereszt állítójáról és annak hitéről:

Felirat elől: „HISZEM AZ ÖRÖK ÉLETET / ISTEN DICSŐSÉGÉRE / JÓ SZÜLEINEK ÉS HŐSI HALOTT FIAINAK / ÁLDOTT EMLÉKEZETÉRE EMELTETTE / ÖZV. / FRANK PÁLNÉ GERA TERÉZIA / AZ URNAK 1940. ÉVÉBEN”
Felirat hátul: „FELÚJÍTTATTA KÖZADAKOZÁSBÓL: KERESZTÉNYDEMOKRATA NÉPPÁRT / FELÚJÍTOTTA: SIMON CSABA / 2023)

Frank Pélné - kinek két fia is az I. Világháborúban halt hősi halált - annak a Gera családnak a leánya, amelyik a település határában található egyik, ún. Gera-keresztet állította. Mülek Ferenc egykori sekrestyés emlékezete szerint 1940 előtt a kápolna mellett hármas fakereszt őrizte a temetőben nyugvók örök álmát.

A temetői kereszt felújítását a Kereszténydemokrata Néppárt Újkígyós Városi Szervezete a párt "Fogadj örökbe egy keresztet!" felhívására kezdeményezte 2023 júniusában. A munkálatokkal Simon Csaba műköves mestert bízta meg. A fehér márvány keresztet teljesen el kellett bontani, műhelyben újracsiszolni, a corpus-t újrafesteni, a feliratokat újraírni. A felújítás 350.000 Ft-ba került, amelyet a párt közadakozásból valósított meg közel 40 család támogatásával. Az újraszentelés 2023. szeptember 15-én, a kígyósi búcsú előtti pénteken történt meg, amelyen részt vett dr. Latorcai Csaba területfejlesztési miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára, dr. Takács Árpád főispán, Újkígyós díszpolgára, valamint Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is.

(A temetői kereszt történek bemutatása részben az Egyházközségünk 2000 Húsvétján megjelent számában olvasható, néhai Zsótér József írása alapján.)

A kereszt állításának éve
1940
Pontos

Állapot

Az örökbefogadó neve
Kereszténydemokrata Néppárt Újkígyós Városi Szervezete (Szebellédi Zoltán)
Az örökbefogadás dátuma
1923. szeptember 15.
Helyszín

Szent Antal temetőben kápolna melletti fehér márvány kereszt (Újkígyós)

Újkígyós
Újkígyós, Kossuth u. 117.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!