Ami a baloldal számára láthatatlan: csökkent az elkerülhető halálozások aránya

Az Eurostat 2011. óta követi az elkerülhető halálozások 100 ezer főre vetített arányának alakulását a 75 év alattiak körében. Egyrészt a kezelhető halálokokat nézik, melyek időben történő és hatékony egészségügyi beavatkozással elkerülhetőek lettek volna. Másrészt a megelőzhető halálokokat, melyek hatékony népegészségügyi rendszerrel, elsődleges prevencióval elkerülhetőek lettek volna.

Az egészségügyi rendszer hatékonyságát mutató kezelhető halálesetek aránya 198-ról 179-re csökkent, ami 10%-os javulás. A személyes megelőzés és a szűrések hatékonyságát mutató megelőzhető halálesetek aránya 358-ról 327-re csökkent, ami 9%-os javulás.

A baloldali sajtó és a baloldali politikusok az eredmények nyilvánosságra hozatala után mélyen hallgattak arról, hogy mindkét szempontból látható mértékű a javulás. Csak arról beszéltek, hogy Magyarország a listák alsóbb részein található, ami igaz, csakhogy ez nem az elmúlt évek tendenciáinak, hanem az ezt megelőző évtizedek örökségének köszönhető. A baloldalt azonban most se érdekli az, ami magyar eredmény, mert mindent csak a kormány elleni támadásra akarnak felhasználni. Az Eurostat adatsora viszont egyértelműen cáfolja a baloldal évek óta hangoztatott azon állítását, hogy Magyarországon romlik az elkerülhető halálokok aránya.

Tíz év alatt az egészségügy működésének javítása érdekében a kormány 76%-kal növelte a költségvetési forrásokat, 91 kórház és 51 szakrendelő újult meg részben vagy egészben. Az egészségesebb életmód érdekében indult be az iskolai mindennapos testnevelés és a sport támogatási programok, bevezetésre került a chipsadó és a reform menza, hatszorosára nőtt az iskolatej és iskolagyümölcs program költségvetése, és országos vastagbélrák-szűrési program is indult.

A tennivaló még sok, de az eredmények már látszanak.

Rétvári Bence
a KDNP alelnöke

 

 

(Kép: 123RF)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!