Azbej Tristan: Már nem bojkottálhatják a keresztényüldözés-ellenes konferenciát

Sikerült kialakítani egy magas szintű kapcsolati hálót a fontos nemzetközi szereplők között, akik elkötelezettek, vagy elkötelezhetőek az üldözött keresztének ügye iránt – nyilatkozta a pestisracok.hu-nak adott interjújában Azbej Tristan, akit a jövő héten második alkalommal megrendezésre kerülő, budapesti keresztényüldözéssel foglalkozó konferencia kapcsán kérdezett a portál.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

Az államtitkár hozzátette, kibontakozni látszik a keresztényüldözésről hasonlóan gondolkodó kormányzatok, országok csoportjának tettre kész informális szövetsége. Elmondta, az első konferencia alkalmával azt tapasztalták, a meghívott nyugati politikusok mintha bojkottálták volna a részvételt, mára azonban már a liberális politkusok és a bevándorláspárti szervezetek sem tudják elhallgattatni a kersztényüldözés tényét.

2017 októberében rendeztek konferenciát Budapesen a napjaink egyik legsúlyosabb humanitárius válságának tekinthető keresztényüldözésről. Két év elteltével ismét Budapest ad otthont a rendezvénynek, amelynek egyik kitűzött célja, hogy a keresztényüldözés ellen fellépő országokat egy közösségbe tömörítse. A rendezvényről Azbej Tristant, az üldözött keresztények megsegítéséért létrehozott éllamtitkárság vezetőjét kérdeztük.

A keresztényüldözés tényét már nem tudják elhallgatni

Azbej Tristan államtitkár előjáróban elmondta, a 2017-ben megtartott első konferencia talán abban az értelemben kevésbé volt sikeres, hogy a szervezőkön kívül álló okokból ugyan, de a nyugati politikai és egyházi részvétel visszafogott volt. Hozzátette, a konferenciának kezdetben az volt az elsődleges célja, hogy egyáltalán fölhelyezze a különböző nemzetközi és emberjogi szervezetek, fórumok napirendjére a keresztényüldözés tényét.

Mint megjegyezte, ez nemhogy időszerű, de valójában megkésett szándék volt, hiszen a kutatások szerint a keresztényüldözés korunk egyik legsúlyosabb emberjogi válsága, több mint 245 millió embert érint, és amelyről mégis alig esik szó. Mint az államtitkár kijelentette, úgy vélem 2017-ben a konferencia zárónyilatkozatával elértük kezdeti célunkat, hiszen nem egy fiókba eltemetett dokumentumról beszélünk.

Hozzátette, a nyilatkozat arra ösztönözte a résztvevőket, hogy a különböző nemzetközi fórumokon az elnyomottak hangja legyenek, és ez komoly ellenérzést váltott ki különösen a liberális politika szereplői és a migráció-párti szervezetek részéről, amelyek megpróbálták elbagatellizálni a kérdést, eltagadni a keresztényüldözés mértékét.

Ezt azonban már nem tudják elhallgatni a közvélemény előtt. A nyilatkozatunk hatásra, jó értelemben véve kiszabadult a szellem a palackból – fogalmazott az államtitkár. Kibontakozni látszik a keresztényüldözés ellen fellépő országok szövetsége

Azbej Tristan portálunknak arról is beszélt, a jövő heti konferencia célja a keresztényüldözés tényének elismertetését követően már az lesz, hogy nemzetközi összefogást építsen fel az ügy mellé, konkrét vállalásokkal, koordinált humanitárius segítségnyújtással. Hozzátette, a mostani konferenciára jóval nagyobb érdeklődés mutatkozik, kétszer annyian fogadták el a magyar szervezők meghívását, köztük jelentős és mértékadó nyugati politikai és egyházi vezetők is. Képviselteti magát továbbá a keresztényüldözéssel foglalkozó közel összes jószolgálati szervezet is.

A Hungary Helps jószolgálati program legnagyobb eredménye – azon felül, hogy az elmúlt években közel 70 ezer rászorulónak segítettünk a válságövezetekben – az, hogy sikerült kialakítani egy magas szintű kapcsolati hálót a fontos nemzetközi szereplők között, akik elkötelezettek, vagy elkötelezhetőek az üldözött keresztének ügye iránt – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, kibontakozni látszik a keresztényüldözésről hasonlóan gondolkodó kormányzatok, országok csoportjának tettre kész informális szövetsége.

Míg korábban azt tapasztaltuk, hogy a meghívott nyugati politikusok mintha bojkottálták volna a konferencián való részvételt, mivel gyakorlatilag senki nem fogadta el az invitálásunkat, ez a tendencia mára megváltozott – fogalmazott Azbej Tristan, aki a teljesség igénye nélkül megemlítette, hogy több amerikai magas rangú kormányzati résztvevő érkezik a konferenciára, többek között Donald Trump amerikai elnök tanácsadója, Joe Grogan is.

A konferenciára érkezik továbbá az Egyesült Királyság miniszterelnöki különmegbízottja, és a V4-es országok is képviseltetik magukat különböző diplomáciai szinteken. Az államtitkár kiemelte, a konferenciát Orbán Viktor miniszterelnök fogja megnyitni a legfontosabb magyar egyházi vezetőkkel közösen, valamint több magyar kormánytag is fel fog szólalni az esemény során.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!