Azbej Tristan: A segítséget oda kell vinni, ahol baj van, és nem a bajt idehozni

Augusztus 19-én ünnepeljük a humanitárius világnapot. Azbej Tristant, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárt kérdeztük a nap jelentőségéről.

Azbej Tristan (KDNP), üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár

A világnapon azokra az áldozatokra emlékezünk, akiket az ENSZ bagdadi irodájában 2003-ban ezen a napon ért támadás, a humanitárius segítségnyújtásban résztvevők áldozatos munkájára, továbbá fontos felhívni a közvélemény figyelmét a világ aktuális humanitárius kihívásaira.

– A humanitárius segítségnyújtásnak a célja elsősorban az emberi életek megmentése, az emberi szenvedés felszámolása és az emberi méltóság védelme. Ezek mellett megjelenhetnek politikai szempontok is, amelyek azonban nem írhatják felül, de még csak nem is előzhetik meg az emberségesség alapelveit – mondta a Vasarnap.hu-nak az államtitkár.

Hozzátette, vannak olyan nyugati humanitárius programok, ahol ezt sajnos nem veszik figyelembe, és hatalmi érdekek érvényesítésére, sőt, esetenként liberális ideológia gyarmatosításra használják azt, aminek a segítségnyújtásról kellene szólnia.

– Például azzal a feltétellel adnak segélyszállítmányokat egy válság sújtotta országba, ha az előtte legalizálja a melegházasságot. Mi ezt elhibázottnak, embertelennek tartjuk. Ugyanakkor – bár nem a prioritásunk –, mi is érvényesítünk politikai, migrációs politikai szempontokat a Hungary Helps Programban, hiszen az az alapelvünk, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell Magyarországra hozni – fogalmazott.

Kiemelte, ez a politikai alapelv az emberi életek megmentését szolgálja. A migráció ugyanis minden érintett számára veszélyes: a befogadó közösségekre nézve fenyegetést jelent, a kibocsátó közösségeket még kiszolgáltatottabbá teszi, a migráns embereket pedig sokszor embercsempész bandák csábítják életveszélyes útra.

Keresztényként felelősséget érzünk embertársaink iránt, így ez a világnap különösen nagy jelentőséggel bír a számunkra. – „Ments meg egy embert, és megmentesz egy egész világot” – idézte az államtitkár.

– Áldásként tekintek arra, hogy a Hungary Helps-et, a segítő Magyarország programját vezethetem, ugyanakkor nem felejtem el, hogy én csak egy része vagyok az emberi szolidaritás e szép megnyilvánulásának: ez minden együtt érző magyar ember programja – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!