A baloldal nehezebb helyzetbe hozná a családokat a vatikáni szerződés felmondásával

Gyurcsány Ferenc szerint az egyházi iskolában tanuló gyermekek másodrendűek?

Rétvári BenceRétvári Bence országgyűlési képviselő, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI-archív / Koszticsák Szilárd)

Rétvári Bence, a KDNP országgyűlési képviselője az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában kijelentette: sok magyar családot hozna nehezebb helyzetbe Gyurcsány Ferenc azzal, hogy fel akarja mondani a vatikáni szerződést.

Mint kifejtette, a vatikáni szerződés egy modern dokumentum, amely technikailag rendezi azt a kérdést, hogy az egyházi fenntartású intézmények az egyenlő finanszírozás elve szerint működnek. Vagyis ha valaki egy közszolgáltatást egy egyházi intézményben vesz igénybe, az állam ugyanazt a pénzt fizeti az intézménynek, mint ha annak az állam vagy az önkormányzat lenne a fenntartója. Ezt a szerződést Gyurcsány Ferenc felmondaná, és ezzel azt mondja, hogy például az egyházi iskolában tanuló gyermekek másodrendűek – fogalmazott.

Soltész MiklósSoltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházügyi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: MTI-archív / Kovács Attila)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában azt mondta: korábban egy baloldali kormány miniszterelnöke, Horn Gyula kötötte meg ezt a szerződést, amely nem plusz jogokat és támogatást, hanem egyenlő finanszírozást biztosít az egyházi fenntartású intézményeknek. Gyurcsány Ferenc a javaslatával nehéz helyzetbe hozná az egyházi fenntartású oktatási intézményekben tanulókat, az ott dolgozókat, a szülőket, valamint az egyházi fenntartású szociális intézményekben gondozottakat is, vagyis több százezer embert – tette hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!