Élménydús vakáció a koronavírus árnyékában is

A világszerte gyorsan terjedő koronavírus-járvány közben komoly kihívás emlékezetes, tartalmas nyári táborokat szervezni a diákoknak. Simicskó István, a KDNP parlamenti frakcióvezetője a múlt héten újbudai választókerületében, a kamaraerdei napközis táborban szerzett tapasztalatokat a programokat szervező pedagógusok és a vakációt élvező fiatalok helyzetéről. Erről beszélgetett vele Sütő-Nagy Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója.

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője idén nyáron is ellátogatott a napközis tábornak otthont adó Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (KDNP Fotó)

– Miért tartotta fontosnak, hogy megtekintse a napközis tábor mű­ködését?

– Érdekelt, hogy ebben a különleges helyzetben hogyan birkóznak meg a pedagógusok a nehézségekkel. Ne feledjük, a diákok a digitális oktatásnak köszönhetően, rendhagyó módon, az otthon biztonságában tölthették az idei tanév egy részét. A házi karantén, az iskolai, a baráti közösségek hiánya az ifjabb korosztályok számára is kihívást jelentett. A gyors és hatékony védekezésnek köszönhetően azonban június tizenhatodikától lehetővé vált a szünidei táborok megszervezése, szem előtt tartva, hogy gyermekeink védelme elsődleges feladatunk.

Simicskó István a kamaraerdei ifjúsági táborbanSimicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője idén nyáron is ellátogatott a napközis tábornak otthont adó Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (KDNP Fotó)

A Kamaraerdei Ifjúsági Parkban az elmúlt héten hetven gyermek vakációzott, de a nyár folyamán összesen több mint ezer általános iskolás újbudai diák vehet részt a kerület kiváló pedagógusai által szervezett táborokban.

– A pandémia miatt milyen intézkedéseket kellett bevezetni?

– Alapvető követelmény, hogy csak egészséges, tünetmentes diákok és szervezők lehetnek a táborokban. A legfontosabb intézkedések egyike ebben az esetben is a megfelelő távolság biztosítása a csoportok között és a csoportokon belül is, legyen szó a foglalkozásokról vagy akár az étkezésekről.

Simicskó István a kamaraerdei ifjúsági táborbanSimicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője idén nyáron is ellátogatott a napközis tábornak otthont adó Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (KDNP Fotó)

ontos változás a korábbi évekhez képest, hogy a Kamaraerdei Ifjúsági Park mellett a XI. kerületben még tizennégy iskolai helyszínen zajlik párhuzamosan táboroztatás annak érdekében, hogy minél kisebb létszámú csoportokban tudjanak a gyermekekkel foglalkozni. A táborokban a fertőtlenítésre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az egyes tárgyak tisztán tartásán felül többek közt a napi menük összeállításánál is előnyben kell részesíteni az olyan főzési technikákat, amelyek során az egyes ételek megfelelő hőkezelésben részesülnek.

Simicskó István a kamaraerdei ifjúsági táborbanSimicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője idén nyáron is ellátogatott a napközis tábornak otthont adó Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (KDNP Fotó)

– Mennyiben érintették a változások a programokat?

– Leginkább a kültéri foglalkozások javasoltak, a beltéri programok esetében pedig a folyamatos szellőztetést kell biztosítani. Itt, Kamaraerdőn is nagy hangsúlyt kapnak a szabadtéri sportfoglalkozások, a fiatalok különböző vízi sportokat is kipróbálhatnak, sőt, a Nyéki Imre Uszodában fejlesztik a gyermekek úszástechnikáját, hiszen a tavaszi hónapokban ezek az órák is elmaradtak. Kézműves és informatikai programok is színesítik a diákok napjait. Kirándulásokat szerveznek a Budakeszi Vadasparkba, ahol megismerkedhetnek az őshonos magyar állatfajtákkal, illetve a Magyar Nemzeti Múzeumba is ellátogatnak.

Simicskó István a kamaraerdei ifjúsági táborbanSimicskó István (balról a második), a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője idén nyáron is ellátogatott a napközis tábornak otthont adó Kamaraerdei Ifjúsági Parkba (KDNP Fotó)

– A diákok nyaralása tehát a veszélyhelyzet ellenére is élménydús lehet?

– Ezt tapasztalhatjuk. A peda­gógusok a mostani rendkívüli helyzetben is megpróbáltak olyan tábori programokat összeállítani a fiataloknak, amelyek révén a kötetlen szórakozás mellett értékes tudással, hasznos információkkal gazdagodhatnak.

Kamarerdei ifjúsági tábor

A sport által pedig nemcsak testi adottságaikat erősítik, de a csapatszellem, a sportszerűség szabályait is megtanítják a gyermekeknek. Platón is úgy fogalmazott, a sport mind a testnek, mind a léleknek javára válik. A szervezők értékes nyarat biztosítanak a gyermekeknek, akik olyan élményeket szereznek, amelyekre egész életükben jó szívvel gondolhatnak majd vissza. Ezért mindenhol köszönetet érdemelnek a pedagógusok.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!