Fülöp Attila: A 21. századhoz méltó körülmények kellenek a gyerekeknek

Tovább erősítené a kormány a nevelőszülői hálózatot, amelyben 5200 nevelőszülő 15 ezer gyermek számára nyújt családi környezetet. A részletekről Fülöp Attila szociális államtitkár beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában - számol be az eseményről az EchoTv

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára

Az ellenzék támadja a kormány új, nevelőszülői programját, és a fóti kastély megszüntetése mögött ingatlanpanamát sejtet. Fülöp Attila, a programért felelős államtitkár szerint azonban nehéz komolyan venni az ellenzék szociális elköteleződését. A fóti kastély mögé képzelt ingatlanspekulációk az ellenzék hecckampányának képezik részét, a valóság ezzel szemben az, hogy az állami ellátásban és gondozásban résztvevő gyermekek számára a nagy létszámú állami gyermekotthonok nem jelentenek jó környezetet, vélekedett.

Az államtitkár szerint a modern, 21. századi gyermekellátásnak nem része hosszú távon az a múlt századi módszer, mely jórészt elkobzott és kiürült kastélyokba zárta az állami gondozott gyerekeket. Többek között Kalocsán épül olyan új, modern gyermekotthon, ahol a jelenleg Fóton lakó 100, speciális szükségletű gyerek elhelyezésre kerülhet. Ugyanakkor az államtitkár szerint a nevelőszülő program azért indult el, hogy család közeli élményt kapjanak a gyerekek, és egy 50-100 fős otthonban ilyenre nincs lehetőség. A tapasztalat pedig épp azt mutatja, hogy speciális igényű és fogyatékos gyermekeket is vállalnak nevelőszülők.

Jelenleg 23 ezer gyereket emeltek ki eredeti, vér szerinti családjukból, és kétharmaduk már most is nevelőszülőnél van. A program lényege, hogy az otthoni férőhelyeket fokozatosan áthelyezze a nevelőszülői hálózatba  – fejtette ki Fülöp Attila. A nevelőszülői státusz az örökbefogadástól abban különbözik, hogy a nevelőszülőség átmeneti. A gyermekvédelemnél lenni ugyanis nem végleges, a családba visszahelyezés megtörténhet, amikor a saját szülők képessé vállnak erre – mondta az államtitkár hangsúlyozva, hogy az örökbefogadásnál a gyermeket sajátként neveli az örökbefogadó, miután róla vér szerinti szülei lemondtak.

2014 óta speciális foglalkoztatási jogviszonyban állnak a nevelőszülők, a 2014 előtti járandóságuk háromszorosát, egy gyerek után közel 60-70 ezer forintot kapják jelenleg. A nevelőszülői programra jelenleg 21 milliárd körüli összeget költ a kormány, és jövő év január 1-től elérhető lesz a nevelőszülői gyed is, ami a nevelőszülői speciális jogviszony mellé társulva olyan további anyagi könnyítés, ami sokak számára állandó foglalkozást, megélhetést fog tudni biztosítani. A hivatásos nevelőszülő nem csak az eredeti családért, de a tágabb közösségért is tesz – mondta az államtitkár, aki egyúttal május 19-én a Várkert Bazárban nyílt családi napra invitált minden érdeklődőt, aki meg szeretne ismerkedni a nevelőszülők és neveltjeik életével.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!