Fülöp Attila: A gondoskodáspolitika reményt ad

A remény a gondoskodáspolitikában nemcsak megvan, hanem erőteljesen hordozza azt magában – hangoztatta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa pénteken Veszprémben, a Katolikus Társadalmi Napokon, amelynek a remény a fő témája.

A csütörtökön kezdődött és vasárnapig tartó rendezvény Erősek a reményben című tudományos konferenciáján Fülöp Attila arról beszélt, hogy a gondoskodáspolitika a társadalom világi működésének reményt adó ereje. A fókusza minden esetben a közösségi kapcsolatok erősítése, ezért „minél többen veszünk részt” benne, annál sikeresebb lesz – fűzte hozzá.

Mindez akkor igaz, ha a társadalmat úgy szervezzük, ha olyan politikát próbálunk meg folytatni, ami az egyház tanítását figyelembe veszi

 

– fogalmazott az államtitkár.

Tévútnak nevezte azt a szemléletet, hogy „majd az állam minden problémát megold”. Alapvető és fontos szerep jut a családnak, önkormányzatoknak, egyházaknak, civileknek is – tette hozzá. A másik tévút szerint anyagi javakkal mindent meg lehet oldani – mondta Fülöp Attila.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon az egyház elfogadottsága igen magas, és az elmúlt időben növekedett a feladatvállalása. Reményt olyan intézmény tud adni, amelyben a bíznak az emberek - hangsúlyozta az államtitkár, hozzáfűzve: a jogszabályok és a finanszírozás ebből a szempontból technikai kérdések.

Kiemelte, „van az egyháznak egy kristálytiszta és stabil lábakon álló tanítása”, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a szubszidiaritás elve. Ez azt jelenti – fejtette ki –, hogy akkor járunk el helyesen, ha minden személynek hagyjuk kibontakozni a képességeit. Amit meg tud oldani, azt tilos egy nagyobb közösség gondjaira bízni, és elvenni tőle a lehetőséget, hogy saját képességei alapján birkózzon meg a saját életével. Ez igaz a kisebb közösségekre is, de nem jelenti azt, hogy ne kellene a közösségeknek vagy az államnak segítséget nyújtani sok esetben - tette hozzá. Ez a mostani gondoskodáspolitika működésének alapelve is - szögezte le Fülöp Attila.

Udvardy György veszprémi érsek azt hangsúlyozta, a keresztény ember számára a nehéz körülmények között is van remény, amely túlmutat ezen a világon, de mégis meghatározza ebben a világban a cselekedeteit.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek arról beszélt, hogy a kereszténység hogyan tud reménye lenni a társadalomnak a világban.

Hölvényi György (KDNP) európai parlamenti képviselő egyebek közt azt hangsúlyozta előadásában, hogy a vallási üldöztetésre folyamatosan fel kell hívni a figyelmet, ezzel harcolva a közöny, és az ellenséges hozzáállás ellen.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!