Hölvényi György: Migráció helyett megélhetés helyben

A minőségi oktatás ad lehetőséget arra, hogy Afrika fiataljai hazájukban juthassanak tisztességes megélhetéshez, és ne kényszerüljenek szülőföldjük elhagyására – jelentette ki Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben szerdán, az afrikai oktatásról szóló jelentés EP-szakbizottsági bemutatását követően.

A kereszténydemokrata politikus – aki a szövegtervezetért állandó jelentéstevőként felel – az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az oktatás terén elengedhetetlen, hogy az unió külpolitikai fellépése a lehető leginkább a helyi viszonyokhoz igazodjon.

„Tudomásul kell vennünk a helyi realitásokat” – fogalmazott Hölvényi György, majd rámutatott: az Európai Unió rosszul értelmezett világnézeti semlegességre hivatkozva nem hagyhatja figyelmen kívül a vallási szervezetekkel való együttműködés szükségszerűségét az oktatás terén.

A KDNP-s politikus által az EP fejlesztési szakbizottságában (DEVE) készített jelentésbe afrikai szakértők, köztük ghánai, zambiai, kenyai, ruandai partnerek tapasztalatait, illetve különböző nemzetközi szervezetek, köztük az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) és az UNESCO meglátásait is beépítették.

Világosan látszik, hogy a minőségi oktatás a fenntartható fejlődés motorja. Ez ad lehetőséget arra, hogy Afrika fiataljai hazájukban juthassanak tisztességes megélhetéshez és ne kényszerüljenek szülőföldjük elhagyására

 fogalmazott.

Az EP-képviselő hozzátette: noha az unió vállalja a legnagyobb részt a fejlődő országok oktatásának támogatásában, az EU éves költségvetési ráfordítása gyakorlatilag 2010 óta változatlan. Ezzel összefüggésben egyértelműnek nevezte, hogy további források mozgósítására van szükség a hatékonyság növelése mellett. „Ezen a lépésen szerepvállalásunk hitelessége múlik” – jelentette ki.

Kiemelte továbbá: noha a minőségi oktatáshoz való hozzáférés témája az uniós fejlesztéspolitika kiemelt területévé vált, az erőfeszítéseknek arra kell összpontosulniuk, hogy a képzett fiatalok Afrika fejlődését segítsék, ne pedig Európában keressenek boldogulást.

A szerdai vitát követően a jelentésről várhatóan október végén szavaz a szakbizottság, a szöveg decemberben kerülhet az Európai Parlament plénuma elé – tájékoztatott Hölvényi György.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!